Crestinismul in fata provocarii mileniului 3


christian_percentage_by_country

Mileniul 3 pune in fata crestinatatii cateva provocari majore. In primul rand, declinul afilierii religioase, foarte vizibil mai ales in Europa Occidentala: tari traditional catolice precum Spania, Franta, etc – numai catolice nu mai sunt…
Insa o a doua provocare mi se pare si mai serioasa: Asia. Desi crestinismul practic aici s-a nascut, Asia este continentul cel mai ostil si mai putin penetrat de catre crestinism. Avand azi doua natiuni mamut – China si India – Asia ni se prezinta ca jumatatea necrestinata a omenirii. In ciuda tentativelor misionare incununate de succese punctuale ( Coreea de Sud, spre exemplu), Asia ramane o provocare formidabila pentru urmasii lui Cristos. Mandrindu-se cu culturi antice si prestigioase, Asia sfideaza de 2000 de ani crestinatatea. China, India si Islamul (ca sa ma limitez doar la „mamuti”) insumeaza „treimea” pagana care nu se da nicicum batuta in fata urmasilor Rastignitului. Daca Islamul ramane o „verde” provocare monoteista fundamentalista, India majoritara scapa printre degete crestinilor, iar China rosie, in ciuda „subteranei” crestine, ramane inca o provocare serioasa.
Cat despre eforturi misionare, nu e chiar inexplicabil insuccesul misiunilor crestine. Adesea deloc gratuit,acestea au fost vazute ca instrumente de colonizare si exploatare si au ramas in mentalul asiatic drept religiile Vestului (salbatic), oricat de civilizat „se da” el. Divizarea lumii crestine si rivalitatea diverselor fractiuni crestine este poate niciunde mai vizibila decat in Coreea sudica. Nu e de mirare ca mandra Japonie a samurailor nu se simte deloc magulita de Biserica. India, desi cu o straveche istorie a misiunii crestine a apostolului Toma, isi pastreaza vraja si impenetrabilitatea in fata Crucii. China, mult ravnita de iezuiti, ramane un imens teritoriu in care Cristos are inca mult de colindat si cucerit inimi.
Ce strategie are Crestinatatea pentru Asia? Pare-se ca doar planuri prost articulate, si si mai prost puse in practica. Departe de mine de a minimaliza eforturilor atator misionari a caror jertfire de sine este uluitoare. Ce ma amaraste insa este lipsa de vlaga, de coordonare, de planuri pe termen lung viabile. Cu siguranta ca Dumnezeu Duhul trebuie sa fie Strategul a-toate-diriguitor. Insa lipsa unei strategii vizibile si actiuni viguroase si consecvente nu pare sa aiba alta „traducere” decat criza de oameni pe care Dumnezeu sa-i calauzeasca si imputerniceasca sa cucereasca odata Asia. Lui Dumnezeu caruia ii pasa de Ninive cu siguranta ca ii pasa cu atat mai mult de miliardele Chinei, Indiei si Semilunii.

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: