Reversul viziunii de langa Troia


untitled

Fapte 16:7 Când au ajuns lângă Misia, au încercat să se ducă în Bitinia, dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie. 8 Au trecut deci prin Misia şi s-au dus în Troa. 9 În timpul nopţii, Pavel a văzut o viziune: un macedonean stătea în picioare şi-l ruga: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!“ 10 După ce Pavel a văzut viziunea, am căutat imediat să ne ducem în Macedonia, ajungând la concluzia că Dumnezeu ne-a chemat să le vestim Evanghelia.

(Troa, port maritim pe coasta de nord-vest a Asiei Mici, la cca. 15 km de Troia cea veche.)

Pavel se afla in Asia, in Turcia de azi (altadata fieful crestinatatii…) cand are o viziune: un european cere ajutor Asiei proaspat crestine. Astazi, roata s-a intors: Asia este covarsitor necrestina, iar Europa crestina…

Astazi, teritoriile pe care Pavel le-a cucerit pentru Cristos sunt de secole ale profetului semilunii. Soarele a fost alungat de Semiluna.  Crestinii merg in Turcia pentru  a vizita siturile arheologice candva centre misionare crestine puternice,azi orase turcesti. Minoritatea crestina din Turcia nici n-ar putea fi altfel imaginata mai bine decat implorand ajutor misionar.

In ultima vreme America protestanta pare sa fi dus greul misiunilor in Asia. America insa este departe… nu numai geografic. Europa este vechea vecina a Asiei si Europa este cea care datoreaza Asiei crestinarea. Trist, bisericile crestine europene numai la Asia nu se gandesc insa: Roma se lupta cu UE ca sa-i fie recunoscuta contributia…, Moscova se cearta cu Bizantul pentru primatul rasaritean, iar urmasii lui Luther et co ori isi fura „caprele” unii altora, ori lupta pentru hirotonirea lor din cauza penuriei de „tapi”,  ispasitori au ba.

Ma intreb insa: nu o fi venit timpul ca Europa sa-si ras-plateasca binefacatoarea: Asia? Si poate tocmai asa se va dez-morti si ea…?

Totusi,  sa nu fi venit oare vremea „vedeniei cu sens invers”:  un asiatic (turc, indian sau chinez…) cerand ajutor crestinilor europeni?

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: