Despre supunere


feminism-best1 Corinteni 11:3

Dar vreau sa stiti ca Hristos este Capul oricarui barbat; ca barbatul este capul femeii si ca Dumnezeu este Capul lui Hristos.

” Trei grade de supunere sunt introduse aici. Bărbatul trebuie să recunoască pe Hristos ca Domn şi Stăpân al său; femeii, în timp ce recunoaşte supremaţia lui Hristos ca Domn peste toţi, i se cere să recunoască faptul că în viaţa de familie ea e pusă sub conducerea şi protecţia bărbatului; Hristos, deşi egal cu Tatăl, (vezi Nota Adiţională la Ioan 1), e prezentat ca recunoscând pe Dumnezeu drept Cap. Chiar şi între egali trebuie să fie un cap. Un comitet de bărbaţi de rang egal încă îşi alege un preşedinte. Unii văd aici o referire la o supunere voluntară a lui Hristos în executarea planului mântuirii. (Vezi mai departe la 1Cor 15:25-28). Puterea şi demnitatea soţului depinde de poziţia pe care o deţine faţă de Hristos, Capul său, de aceea, dependenţa soţiei de soţ este în sensul adevărat dependenţa de Hristos prin soţ. Dependenţa soţiei de soţul ei a fost un plan rânduit de Dumnezeu pentru binele ambilor soţi (vezi PP 58, 59). Totuşi, dependenţa aceasta nu implică în nici un fel nici cea mai mică măsură de degradare. După cum biserica nu suferă o dezonoare fiind dependentă de Hristos (vezi Efes 1:18–23; 3:17–19; 4:13, 15, 16), nici femeia nu suferă fiind dependentă de bărbat. ”

CBAZS

11:3 Pavel se ocupă acum de subiectul propriu-zis al acoperirii capului femeilor. In spatele instrucţiunilor sale pe această temă stă faptul că orice societate demnă de respect e întemeiată pe aceşti doi piloni de bază: existenţa unei autorităţi şi supunerea în faţa acelei autorităţi. Nu poate exista o societate în care lucrurile să meargă bine dacă nu sunt respectate aceste două principii de bază. Mai întâi, capul oricărui bărbat este Cristos; Cristos este Domn iar bărbatul I se supune Lui. In al doilea rând, capul femeii este bărbatul; bărbatului i s-a dat să fie capul, femeia aflându-se sub autoritatea lui. In al treilea rând, capul lui Cristos este Dumne­zeu; chiar în cadrul Dumnezeirii, O Persoană deţine poziţia de conducător iar Alta ocupă de bunăvoie poziţia de subordonare. Aceste exemple privitoare la căpetenie şi la supune­re au fost concepute de însuşi Dumnezeu, fiind fundamentale în modul în care a alcă­tuit El universul.

De la bun început trebuie subliniat că supunerea nu presupune inferioritate. Cristos este supus lui Dumnezeu Tatăl, dar nu îi este inferior. Tot aşa, nici femeia nu este inferioa­ră bărbatului, chiar dacă i se subordonează.

Comentariul Biblic al Credinciosului

Inca de la creatie barbatul a fost „primus inter pares”:

1. femeia a fost creata dupa barbat Facerea/Geneza 2:18…, 1 Timotei 2:13

2. femeia a fost initial „derivata” din barbat , nu barbatul din femeie 1 Corinteni 11: 8

3. femeia a fost creata pentru barbat si nu invers 1 Corinteni 11: 9

Desi egali aparent, inca de la creatie „primatul” barbatesc a existat.Ulterior caderii acest „primat” s-a accentuat:

1. femeia a cazut prima Facerea/Geneza 3:1-6 ; 1 Timotei 2:14

2. femeia este pusa sub stapanirea/autoritatea barbatului Facerea/Geneza 3:16

Deci caderea nu a „destabilizat” o egalitate, pentru ca egalitatea nu a existat. Caderea a accentuat un „primat” de care ulterior s-a abuzat.

Textul din Gal 3:28 nu se refera la relatiile din casatorie ci la universalitatea mantuirii indiferent de etnie, sex. Textele  se interpreteaza in contextul lor…

Acest primat masculin este de la inceput, cum de la inceput si Fiul este Fiu supus Tatalui, si cum tot de la Creatie Adam si orice barbat este(/trebuie sa fie) supus Fiului. Aici caderea nu a schimbat absolut nimic: nici relatia Fiu-Tata, nici Fiu-barbat(i), nici barbat-femeie.

1 Corinteni 11:3 :
Dar vreau sa stiti ca Hristos este Capul oricarui barbat; ca barbatul este capul femeii si ca Dumnezeu este Capul lui Hristos.

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to Despre supunere

  1. Pingback: Cum se intra in randul lumii “bune”: adventistii, desi “intarziati” « Pro(-)scris

  2. Pingback: Mic compediu de heterodoxie:natura omului – familia decapitata(8) « Pro(-)scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: