Irineu: „nepotul” apostolului Ioan


2 Timotei 2 (NTR) 1 Aşadar, tu, copilul meu, întăreşte-te în harul care este în Cristos Isus! 2 Ceea ce ai auzit de la mine, înaintea multor martori, încredinţează unor oameni de încredere, care să fie în stare să-i înveţe pe alţii!

Dupa cum apostolul Pavel are drept fiu spiritual pe Timotei (si Tit) caruia ii da imputernicire de a transmite mai departe invatatura/traditia apostolica , tot asa apostolul Ioan are drept fiu spiritual pe Policarp, viitorul episcop de Smirna.

Daca nu stim precis fiul spiritual al lui „prezbiterului” Timotei, stim insa un fiu spiritual al episcopului Policarp: sfantul Irineu. Astfel Irineu este „nepotul” apostolului Ioan, practic doar a treia generatie dupa apostoli. Irineu moare undeva la inceputul anilor 200. Putem astfel observa o „filiera” apostolica demna de luat in mult mai serios decat o fac adesea neoprotestantii.

175 – 180 A.D. Ireneu episcop în Lyons, Franţa. Lucrarea lui Ireneu Împotriva Ereziilor este una din cele mai preţioase lucrări care ne-au rămas din antichitatea creştină timpurie. Ea este dedicată, pe de o parte povestirii şi respingerii ereziilor gnostice multiforme care au predominat în a doua jumătate a secolului al doilea; şi, pe de altă parte, pentru a expune şi a apăra credinţa catolică.

CARTEA ÎNTÂI A LUI IRINEU

CARTEA A DOUA A LUI IRINEU

CARTEA A TREIA A LUI IRINEU

CARTEA A PATRA A LUI IRINEU

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: