Icoane,ciucuri – exagerari si denaturari


Evlavia creştină a ţărilor de limbă greacă era ancorată într-o tradiţie în care icoana ocupa un loc necesar în cult, in timp ce comunităţile creştine siriană şi armeană, fără a fi totuşi ostile icoanelor, nu aveau tendinţa firească de a face din ele obiecte de cult, percepându-le doar sub aspectul lor pur didactic, ca simple ilustrări ale textului biblic.

Ar fi fost posibil ca ambele tradiţii să fi continuat să co­existe în pace în sânul aceleiaşi Biserici, dacă decretele împă­raţilor iconoclaşti n-ar fi pus problema într-un mod radical, forţând astfel teologii să elaboreze principiile iconoclasmului şi ale iconoduliei.

John Meyendorff, Hristos in gandirea crestina rasariteana, cap IX: Vederea nevăzutului Criza iconoclastă

Intreg capitolul din care am citat este unul remarcabil ca analiza istorico-teologica. Insa citatele postate, mai ales ca vin de la un autor ortodox important, m-au ajutat sa-mi definesc propria plasare: in pozitia comunitatilor siro-armene de dinainte de „ostilitati”. Si in aceeasi pozitie echilibrata ar fi ramas crestinatatea, poate, daca nu s-ar fi fortat nota. Extremei iconoclaste i s-a replicat cu extrema iconodula…

Decat ca peretii bisericilor  sa fie albi, goi, pustii, de ce sa nu fie impodobiti cu tablouri(/reproduceri de calitate) cu tematica biblica, cu icoane ? Cat timp pupatul lor nu este considerat semn de fidelitate fata de orthodoxie(dreapta credinta) icoanele sau reprezentarile artistice isi pot gasi un loc potrivit in peisajul Bisericii.

Icoanele in biserica ar aduce aminte omului ca Biserica este mult mai mult decat vede el in jurul lui,contemporanii din cartierul lui. Biserica e formata din sfintii din toate timpurile: patriarhii, proorocii,  apostolii, martirii; el – individul – este doar o „celula” din marele trup mistic al lui Christos.

Daca pe careva o icoana  acasa, in dormitor, il ajuta sa se abtina de a da curs unei ispitei, sa-i fie scoasa din camera? Evreii fusesera invatati de Dumnezeu prin Moise  „să-şi facă ciucuri la colţurile hainelor în fiecare generaţie şi să pună un şnur albastru pe ciucurele de la fiecare colţ”. Scopul: unul ajutator,amintitor – spre sfintire. Orice instrument care te poate ajuta sa te apropii de Dumnezeu si sa-I ramai credincios este binevenit, cat timp nu i se deturneaza/exagereaza menirea.

Ciucurii de la veşminte

Numeri 15:37 Domnul i-a zis lui Moise: 38 „Spune-le israeliţilor să-şi facă ciucuri la colţurile hainelor în fiecare generaţie şi să pună un şnur albastru pe ciucurele de la fiecare colţ. 39 Când veţi avea ciucurii aceştia, să vă uitaţi la ei şi să vă aduceţi aminte de toate poruncile Domnului ca să le puteţi împlini; şi astfel nu veţi mai umbla după poftele inimilor voastre şi ale ochilor voştri prin care comiteţi adulter. 40 Aşa vă veţi aduce aminte să împliniţi toate poruncile Mele şi veţi fi sfinţi pentru Dumnezeul vostru. 41 Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru, Care v-am scos din ţara Egiptului ca să fiu Dumnezeul vostru: Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.“

Despre Liviu
Crestin.

3 Responses to Icoane,ciucuri – exagerari si denaturari

  1. Pingback: ”Eu cu cine votez?” « Pro(-)scris

  2. Pingback: ”Placinta” mea si ”placinta” cronicarului londonez « Pro(-)scris

  3. Pingback: Când cerni și discerni între crezuri și credințe, cofruntând Scriptura | ARMONIA MAGAZINE - USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: