Bataia pe VIP-uri : C. S. Lewis – catolic ! Ba nu: ortodox!


Recent am descoperit fenomenul asumarii VIP-urilor de catre partidele religioase . Datorita faimei , unii au incercat sa-l scoata pe Richard Wurmbrand nici mai mult nici mai putin decat convertit in pragul mortii la… ortodoxie. Si asta desi fiul sau neaga vehement o asa traznaie.

Pe Nicolae Steinhardt ar vrea unii sa-l dovedeasca cripto-catolic.

Pe C S Lewis se da mare batalie. Unii il declara mult mai catolic decat protestant, iar altii nici mai mult nici mai putin decat …ortodox.

C S Lewis – „catolic”:

Eşti unul dintre criticii literari care au studiat în profunzime operele lui C.S. Lewis. Care este concluzia ta despre credinţa lui Lewis? Este el un scriitor catolic sau unul protestant (calvinist), după cum au încercat să demonstreze exegeţi ca Daniel Callam?

Am studiat această problemă consistentă în cartea mea C.S. Lewis & the Catholic Church. Spre sfârşitul vieţii sale, şi, într-adevăr, într-o mare parte a vieţii sale creştine, Lewis a îmbrăţişat o perspectivă sacramentală care era predominant catolică şi opusă calvinismului. De exemplu, el frecventa în mod regulat echivalentul anglican al sacramentului pocăinţei, adică Spovedania. El credea în preoţia sacramentală într-un mod profund catolic, fiind convins că preotul care stă în faţa altarului pe durata Sfintei Liturghii slujeşte in Persona Christi. Pentru aceste raţiuni el s-a opus ordinării femeilor pe care a atacat-o vehement în eseul său On Priestesses in the Church. De asemenea credea în purgatoriu, lucru evident în cărţi ale sale precum The Great Divorce şi statuat în mod special în ultima sa operă, Letters to Malcolm. Cu puţin timp înainte de muri i-a scris unei prietene, Sora Penelopa, că se aşteaptă să meargă în Purgatoriu după ce va înceta din viaţă. Într-un cuvânt, şi lăsând deoparte orice alte probleme care ar fi împiedicat primirea lui Lewis în Biserica Catolică, el a fost cu mult mai aproape de poziţia catolică decât faţă de cea calvinistă. Opoziţia sa faţă de calvinism a fost satirizată explicit de el însuşi cu referire la Puritania în The Pilgrim’s Regress.

SURSA: Critica literară fără prejudecăţi Joseph Pearce [1] în di@log cu Robert Lazu [2]

Publicat in „Adevarul literar si artistic” numerele 763/2005, p.12 si 764/2005 p.14.
http://www.adevarulonline.ro/literar/2005-04-12-12.pdf
http://www.adevarulonline.ro/literar/2005-04-19-14.pdf

dar si in limba engleza
www.ignatiusinsight.com/features2005/jpearce_intvw_may05.asp

Dar nu doar catolicii l-ar vrea pe Lewis in tabara lor! Si ortodocsii il vad … ortodox:

Un ortodox necunoscut?

C.S. Lewis a fost un autor foarte iubit de mulţi ortodocşi creştini care se întreabă adesea dacă nu cumva C.S. Lewis era în ascuns ortodox. Viziunea lui teologică despre pocăinţă şi soteriologia pe care o profesa, precum şi modul în care înţelege raiul şi iadul sunt foarte asemănătoare cu cele ortodoxe, distingându-se atât de poziţiile romano-catolice cât şi protestante cu privire la aceste chestiuni. Lewis a rămas în Biserica Angliei întreaga sa viaţă; dar nu putem uita că în acea vreme Biserica Ortodoxă şi cea Anglicană purtau un dialog teologic intens, sperând la unirea între cele două Biserici. Abia târziu în anii ’60 ortodocşii au renunţat la speranţa unei uniri, atunci când a devenit evident că teologia prevalentă în Biserica Angliei avea să devină cea liberală, în detrimentul ortodoxiei.
Credem că Lewis poate fi descris ca un „Ortodox anonim”, căci deşi a aderat la Biserica Anglicană, simpatiile lui teologice erau mai degrabă ortodoxe. Cea mai profundă analiză a relaţiei lui Lewis cu Ortodoxia a fost făcută de P.S. Kallistos Ware, episcop de Diokleia, care predă şi el la Oxford. Într-un articol publicat în revista Sobornost (o revistă ecumenică anglican-ortodoxă) intitulat: „C.S. Lewis: an ‘Anonymous Orthodox’?”, explorează această ipoteză fascinantă. Relatează cu smerenie că Lewis avea tendinţa să ” ne idealizeze pe noi ortodocşii” şi afirmă: „deşi contactele personale ale lui C.S. Lewis cu Biserica Ortodoxă nu au fost multe, gândirea sa este adesea într-un acord profund cu poziţia ortodoxă.”
Deşi nu poate fi considerat un autor ortodox, simpatia lui durabilă pentru Ortodoxie trebuie luată în considerare. După cum îşi amintea unul din biografii săi (în C.S. Lewis and His Times, de George Sayer), după o vacanţă petrecută împreună cu soţia în Grecia, Lewis i-ar fi spus că dintre toate liturghiile la care asistase, prefera Liturghia ortodoxă tuturor celor la care asistase în Occident, fie ele catolice sau protestante. A continuat spunându-i că dintre toţi preoţii şi monhii pe care îi cunoscuse, cei pe care îi întâlnise în timpul sejurului său în Grecia erau oamenii cei mai sfinţi, cei mai duhovniceşti. C.S. Lewis vorbea de un anumit aspect, de un anumit duh. Putem deci vorbi de o anumită simpatie a lui Lewis pentru Ortodoxie, deşi el a rămas toată viaţa în Biserica Anglicană.

Este extraordinara „maleabilitatea” si „flexibilitatea dogmatica” cand poti „boteza” un VIP cu care ulterior sa te poti fali… 😀

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to Bataia pe VIP-uri : C. S. Lewis – catolic ! Ba nu: ortodox!

  1. Vaisamar says:

    Ei hai, că e tare chestiunea! Cine face exegeza altuia, pică el în ea! Aşa şi interpreţii lui Lewis. Poziţia de pe care se pleacă în premise iese la concluzie! 🙂 Sunt curios ce ar avea de spus prietenul meu Arend, un bun cunoscător al operei lewisiene. Numai că trebuie să-mi fac timp să-i redau (în engleză) detaliile dezbaterii.

    • Liviu says:

      🙂 Si eu sunt curios ce ar spune un bun cunoscător al operei lewisiene despre tentativele orto-catolice de asumare a lui C S Lewis. Oricum, ele sunt o recunoastere mai mult decat implicita a valorii lui Jack…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: