Calendar crestin: nasterea Sfintei Fecioare Maria


Pe 8 septembrie crestinatatea ortodoxo-catolica serbeaza pomenirea nasterii Fecioarei Maria. Ca data acestei serbari nu are nici o baza scripturistica este evident. Ce-mi pare insa interesant este modul cum traditia crestina a construit-inventat o biografie a Mariei. Nu mica poate fi surprinderea unui neoprotestant cand descopera un lux de amanunte  cu privire la viata Fecioarei in … apocrifele Noului Testament. Fie si numai pentru deliciul descoperirii acesteia, apocrifele ar merita lecturate. Asa poti vedea cum se tese o legenda pioasa in jurul unui personaj extraordinar. Ca Fecioara a fost o  fiinta exceptionala o dovedeste fie si numai faptul ca pentru Unicul Sau Fiu, Dumnezeu Tatal a ales pe aceea care avea sa fie cea mai potrivita pentru o misiune exceptionala, unicat: a-L concepe, naste, creste si educa pe Mantuitorul lumii. O misiune covarsitoare in fata careia orice fiica a Evei s-ar cutremura de spaima si onoare. Asa a fost si cu Maica Domnului.

Insa de aici si pana la super-biografia inventata a Fecioarei este drum lung, foooarte lung. „Informatiile” SF furnizate de apocrife, inglobate apoi de Traditie ca valide si demne de incredere ne portretizeaza o Marie cumva extra-terestra sau cel putin o super-woman care nu are aproape nimic de a face cu Maica Domnului cea prezenta in Scripturile Sfinte.

Lumea crestina cunoaste doua extreme la fel de paguboase: o mario-latrie dezgustatoare, un cult mariologic intre caraghios si penibil – asa cum se poate vedea mai ales la nivelul plebei catolico-ortodoxe. De cealalta parte, o depreciere si injosire a Fecioarei – la fel de orbile – prin care neoprotestantii socotesc ca o „readuc” pe Fecioara la „statutul biblic realist”  – adica putin mai mult decat un recipient feminin pentru o „inseminare artificiala” divina. Este inadmisibil ca islamicii sa o onoreze mai mult pe Fecioara decat unii crestini…

Daca prima extrema da nota de ignoranta, superstitie si … prostie, cea de-a doua aberatie denota lipsa de bun simt, de realism si respect pentru Fiul Fecioarei . Refuzul neoprotestant de a o numi Theotokos – nascatoare de Dumnezeu – implica grave deficiente de intelegere a cristologiei si a istoriei dogmei crestine, si este la fel de revoltator ca si exagerarile orto-catolice ale icoanelor Fecioarei care „plang” sau aparitiile „Fecioarei” numai bune pentru dezvoltarea ulterioara a turismului religios cu toate imensele sume ce se tezaurizeaza apoi de Vatican.

A recunoaste in Maria pe Mama Domnului – cu siguranta beneficiara unui statul unic de onoare printre apostoli si in Biserica primului veac – nu inseamna pentru neoprotestanti vreo concesie facuta mariologiei de prost gust a traditionalistilor.  La fel, a  recunoaste de catre orto-catolici ca amanuntele vietii Mariei provenite din apocrife nu-s decat basme pioase, n-ar trebui sa fie decat o atitudine de bun simt si onestitate indispensabila oricui se pretinde inspirat si calauzit de Duhul Adevarului.

Intre Scylla si Caribda mariologiei, crestinului dornic de dreapta socotinta si echilibru biblic, nu-i ramane decat sa mijloceasca intre cele doua tabere de extremisti, de dragul Domnului, al onoarei Maicii Lui si spre luminarea nemintosilor pretinsi urmasi ai baiatului evreicei Maria.

PS: 3 carti care merita citite pe subiectul Fecioara Maria : John Macquarrie :

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to Calendar crestin: nasterea Sfintei Fecioare Maria

  1. Pingback: Maica Domnului: Theotokos – orthodoxie versus heterodoxie « Pro(-)scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: