Brother Sun Sister Moon


Pentru cei dornici sa vada aceasta bijuterie cinematografica a lui Zeffirelli despre viata sfantului Francisc de Assisi iata ca a aparut si online:

http://www.56.com/u44/v_Mjk1NDcwODk.html

http://www.56.com/u86/v_Mjk1NTc0Mjc.html

Filmul este exceptional intrand in categoria celor  ” MUST ” pentru vizionare.

Dacă s-ar face un sondaj de opinie în rîndul unui grup reprezentativ de oameni bine informaţi şi cultivaţi, întrebarea fiind „Ce figură istorică din ultimii două mii de ani a întruchipat pe deplin viaţa şi învăţăturile lui lisus Hristos”, persoana menţionată cel mai des ar fi cu siguranţă Francisc din Assisi. Iar, la drept vorbind, acest răspuns ar fi încă şi mai frecvent dacă oamenii chestionaţi nu ar aparţine nici unei con­fesiuni. Acelaşi răspuns l-ar fi dat probabil şi mulţi dintre con­temporanii săi — sau oricum cei care au trăit la un secol sau mai multe după el Căci în persoana lui Francisc din Assisi imitarea vieţii iui lisus şi respectarea învăţăturilor sale (datorie care, cel puţin în principiu, revine fiecărui credincios) au atins un ase­menea grad de fidelitate, încît el şi-a cîştigat renumele, devenit oficial datorită Papei Pius al Xl-lea, de „al doilea Hristos [alter Christus]”.

Jaroslav Pelikan,  Iisus de-a lungul secolelor (Humanitas,2000)

TREI SOLUŢII
Testament politic
Pentru a ieşi dintr-un univers concentraţionar — şi nu e neapărat nevoie să fie un lagăr, o temniţă ori o altă formă de încarcerare; teoria se aplică oricărui tip de produs al totalitarismului — există soluţia (mistică) a credinţei. Despre aceasta nu va fi vorba în cele ce urmează, ea fiind consecinţa harului prin esenţă selectiv.Cele trei soluţii la care ne referim sunt strict lumeşti, au caracter practic şi se înfăţişează ca accesibile orişicui.

Soluţia a doua: a lui Alexandru Zinoviev
Este cea găsită de unul din personajele cărţii Înălţimile găunoase. Personajul e un om tânăr, prezentat sub porecla alegorică Zurbagiul.

Soluţia stă în totala neadaplare în sistem. Zurbagiul nu are domiciliu stabil, nu are acte în regulă, nu e în câmpul muncii; e un vagabond, e un parazit, e un coate goale şi o haimana. Trăieşte de azi pe mâine, din ce i se dă, din ce pică, din te miri ce. E îmbrăcat în zdrenţe. Munceşte pe apucate, uneori, când şi dacă i se iveşte prilejul. Îşi petrece mai toată vremea în puşcării ori lagăre de muncă, doarme pe unde apucă. Hoinăreşte. Pentru nimic în lume nu intră în sistem, nici măcar în cea mai neînsemnată, mai păcătoasă, mai neangajantă slujbă. Nici măcar păzitor la porci nu se bagă, neurmând pilda eroului unei nuvele a lui Arthur Schnitzler: acela, obsedat de frica de răspundere, sfârşeşte porcar. NU, Zurbagiul s-a proiectat (în stil existenţialist) odată pentru totdeauna câine de pripas, capră râioasă, călugăr budist cerşetor, smintit, nebun pentru (întru) libertate.
Un asemenea om, aflat în marginea societăţii, e şi el imun: nici asupra lui nu au de unde exercita presiuni, nu au ce-i lua, nu au ce-i oferi. Îl pot oricând închide, hărţui, dispreţui, batjocori: dar le scapă. Odată pentru totdeauna a consimţit a-şi trăi viaţa conform exemplului şi modelului unui perpetuu azil de noapte. Din sărăcie, neîncredere, neseriozitate şi-a făcut un crez; se aseamănă unui animal sălbatec, unei fiare jigărite, unui tâlhar la drumul mare. E Ferrante Palia al lui Stendhal. E Zacharias Lichter al lui Matei Călinescu. E un iurodivîi laic, un drumeţ neplictisit (iar Wotan coborând pe-acest pământ ce nume poată?
Der Wanderer), un jidov rătăcitor.Şi-i slobod la gură, vorbeşte de istov, dă glas celor mai primejdioase anecdote, nu ştie ce-i respectul, toate le ia de sus, spune ce-i trece prin minte, rosteşte adevăruri pe care ceilalţi nu-şi pot îngădui să le şoptească. E copilul din povestea regelui gol, a lui Andersen. E bufonul regelui Lear. E lupul din fabula — şi ea îndrăzneaţă a lui La Fontaine: habar nu are de zgardă.
E liber, liber, liber

Despre Liviu
Crestin.

One Response to Brother Sun Sister Moon

  1. Pingback: Sex in paradis? Nu, ci ceva infinit mai ”hot” « Pro(-)scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: