Stanca da miere mult mai buna ca stupii


jesus rock 2

Deuteronom 32:13 ,  NTR

El l-a urcat pe înălţimile ţării şi l-a hrănit cu roadele câmpului. L-a hrănit cu miere din stâncă şi cu untdelemn din stânca cea mai tare,

CBAZS:

Miere din stâncă. O aluzie la nenumăratele albine sălbatice care se găseau în crăpăturile stâncoase ale Palestina. Mierea era folosită pentru a ilustra învăţăturile divine (vezi Proverbe 24,13.14), de asemenea şi ca o închipuire a dreptei judecăţi a lui Dumnezeu (vezi Psalmi 19,9-11) şi a Cuvântului Său (vezi Psalmi 119,103). Aici, primul înţeles este la darurile naturale ale Canaanului.

Literal, niciodata evreii nu au supt miere din stancile peregrinajului lor. Au baut apa din stanca, dar miere n-au supt.

Insa metafora „mierii supte din stanca” capata o extraordinara forta pusa in legatura cu talmacirea pe care apostolul Pavel o da stancii:

şi toţi au băut aceeaşi băutură duhovnicească, pentru că au băut din Stânca duhovnicească Care-i însoţea, iar Stânca era Cristos. (1 Corintieni 10:4, NTR)

miere din stanca

A suge/bea miere din Hristos este o superba imagine a dulcetii vietii crestine. Samson avea sa manance miere dintr-un leu de el ucis. Mierea aparuse „din” trupul leului ( Judecatori 14:5-9). Crestinul poate suge mierea nascuta din moartea Leului (Aslan-ul Narniei lui C. S. Lewis).

Din moarte(a Leului lui Iuda) s-a iscat „miere”(mantuire).”Materia” trupului mort a iscat mierea vie si dulce. De-a lungul timpului, multi „luminati” si eruditi s-au scandalizat sa bea mierea mortii unui Miel-Leu evreu din Palestina vremii lui Pilat. Au socotit „ne-kosher” stiintific sa te spurci fie si cu miere venita din asemenea sursa „neigienica”. Pentru cei insa care au indraznit si au gustat „mierea din Stanca” au vazut cat de buna si de neinlocuit e.

Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El! ” (Psalmii 34:8, NTR)

Pe vremuri evreii priveau cu jind din cauza unui juramant stupid  spre mierea care le-ar fi astamparat foamea( 1 Samuel/Regi LXX 14:25…). Doar Ionatan  „a întins capătul băţului care se afla în mâna lui şi l-a înmuiat în mierea din fagure. Şi-a dus miere cu mâna la gură şi ochii i s-au luminat.” (v. 27) Si pentru asta era nu departe de moarte. Dar Mierea din Stanca-Cristos e viata insasi, caci El a venit sa aduca viata, viata imbesugata, ca un cos indesat de bunatati care da pe-afara, ca un butoi plin ochi din care mierea proaspat adunata musteste revarsandu-se pe de laturi. Mierea din Cristos lumineaza nu doar ochii ci tot trupul si toata viata, cum nici o miere vreodata n-a luminat vreun om.

Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El! ” (Psalmii 34:8, NTR)

Nu doar gustati timid, ci saturati-va de „miere din Stanca”!

Fiul meu, mănâncă miere căci este bună şi mierea din fagure este dulce pentru gustul tău!
(Proverbe 24:13, NTR)

In peregrinajul lor spre „tara unde curge lapte si miere” evreii in loc sa bea miere din Stanca, nu doar apa, si-au amarat exodul prelungit cu mult pelin din ei insisi. Crestinii in peregrinajul lor de asemeni prelungit pot bea miere din Stanca inca pana sa ajunga in „Tara unde curge far-de-sfarsit Mierea”.

Pe Israel însă l-ar hrăni cu grâul cel mai bun … „Chiar cu miere din stâncă te-aş sătura!”, zice Dumnezeu. (Psalmii 81:16, NTR)

PS: poate nu intamplator, pe vremuri la Cina Domnului, crestinii pe langa painea-Trup si vinul-Sange mancau si miere…

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to Stanca da miere mult mai buna ca stupii

  1. admin says:

    „”si-au amarat exodul prelungit cu mult pelin din ei insisi” – foarte frumos ….

  2. miere says:

    Probabil la noi in tara se mai gasesc roiuri printre stanci. In paduri, in scorburi stiu sigur ca sunt pentru ca citesc destul de des despre ele. Albinele care isi dezvolta coloniile in astfel de locuri sunt mai rezistente din punct de vedere imunitar. Daca se face mai multa miere intre stanci nu as putea spune, insa nu cred, deoarece stupii sistematizati au, printre ale scopuri, si telul de a mari productia si de a usura recolta.
    Numai bine!
    Bifred

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: