AUDIO: Sfantul Ioan Gura de Aur – Omilii la „Matei” – Omilia 1


Data fiind mult prea putina cunoastere in randul crestinilor a „Omiliilor la Matei” ale Sfantului Ioan Gura de Aur, din lene de a citi, prejudecati sau pentru ca nu stiu ce comori lasa nedescoperite, am gasit de bine sa transpun in lectura audio macar cateva din aceste omilii.Poate cateva mostre de delicatese vor deschide apetitul adormit al unora, macar. Desi nu-s lector profesionist si n-am avut parte de ore prea multe de retorica, in ciuda amatorismului, incerc sa aduc in circuitul public omiliile marelui predicator crestin, in format audio , doar la un click si un dram de vointa „distanta”.

Din „Introducere”:

“Omiliile la Matei, în număr de 90, au fost rostite în Antiohia pe când Sfântul Ioan Gură de Aur era preot. Abatele J. Bareille, în introducerea la traducerea operelor complete ale Sfântului Ioan Gură de Aur, caracterizează sintetic şi judicios Omiliile la Matei în aceşti termeni: Omiliile la Sfântul Matei cuprind o măreaţă învăţătură de morală şi de virtute; se găsesc în ele principiile care trebuie să dirijeze toată viaţa creştină, tot ce poate conduce la facerea binelui şi la depărtarea de viciu; nu este omis din ceea ce poate face un Sfânt şi converti un păcătos. Poate că nu există o carte mai eminamente moralizatoare; nici în altă parte Sfântul Ioan Gură de Aur n-a făcut dovadă de atâta pătrundere, de elocvenţă şi supleţe în îndemnurile sale”.

” Guillaume de Toco, biograful marelui teolog apusean Toma d’Aquino, relateaza că într-o zi doctorul angelic, însoţit de studenţii săi, a făcut o plim­bare prin Paris. Insoţitorii săi i-au lăudat frumuseţile arhitectonice ale capita­lei si l-au întrebat dacă n-ar dori să aibă nişte frumuseţi ca acelea; la care Toma d’Aquino a replicat: „Aş dori să am în locul tuturor acestor frumu­seţi Omiliile Sfântului Ioan Gură de Aur la Evanghelia după Matei”. Atît de mult preţuia acest mare teolog apusean omiliile la Matei ale Sfantului Ioan Gură de Aur. Pentru Toma d’Aquino frumuseţile Parisului păleau în faţa fru­museţilor cu care teologul ortodox a împodobit textul Evangheliei după Matei.” ( Din „Introducere”)

Lectura este din volumul nr 23 al colectiei „Parinti si Scriitori Bisericesti” tiparita de Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, carte tiparita cu binecuvantarea patriarhului BOR.

PS: scuze pentru „balbe”… Mijloacele tehnice sunt de amator ca si vocea.  Banui ca odata cu practica, si dictia mea se va imbunatati si stangaciile se vor rari.

Despre Liviu
Crestin.

9 Responses to AUDIO: Sfantul Ioan Gura de Aur – Omilii la „Matei” – Omilia 1

 1. admin says:

  minunat !!!

  MULTUMESC !!!

 2. Crist_ina says:

  Daca sunt sub inspiratia lui Dumnezeu si dupa planul Sau, El nu dispretuieste „inceputurile slabe”, El, intareste pasii omului cand ii place calea lui.

 3. Emanuel says:

  Multumesc din suflet !

 4. Cătălin STOIAN says:

  Apreciez enorm efortul tău, sldsjd, și îți mulțumesc pentru el ! Te încurajez să continui cu omilia 2; faci o muncă de mare preț.

 5. ortodox says:

  continua

 6. Pingback: AUDIO: Sfantul Ioan Gura de Aur – Omilii la “Matei” – Omilia 1 | SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR

 7. Marius says:

  Salut,poti sa mai faci omiliile la matei audio? ca ti a iesit foarte bine,si nu avem toti bani sa cumparam acele carti😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: