Sfantul apostol Pavel – batistele, dracii si turismul religios


Capitolul 19 al Faptelor Apostolilor se constituie intr-un elogiu maret al vitejiei si puterii fostului persecutor al crestinilor: ex-fariseul Saul/Pavel.

Il gasim aici pe sfantul Pavel ca unul din care iesea o mare putere, precum din Domnul Sau caruia I se dedicase cu fiecare celula a trupului, fiece respiratie si bataie a inimii.

11. Şi Dumnezeu făcea minuni nemaipomenite prin mâinile lui Pavel,
12. aşa încât la cei bolnavi erau aduse până şi batistele sau şorţurile care îi atinseseră acestuia trupul, şi bolile îi părăseau, iar duhurile rele ieşeau din ei.
” (Faptele apostolilor 19:11-12, NTR)

Pe cand unii cautau umbra lui Petru pentru vindecare, acum Pavel vindeca la distanta chiar prin batiste „sfintite”…

Cel care candva era plin de zel sa stearga de pe fata pamantului numele lui Isus acum nu mai prididea sa-I raspandeasca mesajul in orice cotlon al lumii.

Insa nu doar lumea il stia de frica ci si dracii si tot iadul cu tartorul lui cu tot:

15. Dar duhul cel rău le-a răspuns: „Pe Isus Îl cunosc, şi pe Pavel îl ştiu, dar voi cine sunteţi?!”
(Faptele apostolilor 19:15, NTR)

Avea Sfantul fost-prigonitor Pavel o asa „carte de vizita” ca pana si ultimul si cel mai parlit drac o recunoastea de la o posta. Daca fugeau dracii de batistele cu care-si  stersese Pavel nasul sau sudoarea, d-apai de prezenta lui… ( Cum ne-or sti pe noi dracii?! Daca ne-or sti…Vai de noi… )

Daca dracii nu fugeau de tamaie cum fugeau de Pavel sa nu ne mire plangerea si spaima facatorilor de idoli:

26. şi vedeţi şi auziţi că nu numai în Efes, ci aproape în toată Asia, acest Pavel a convins şi a dus în rătăcire o mare mulţime de oameni, spunând că zeii făcuţi de mâini nu sunt de fapt zei!
27. Prin urmare, există pericolul nu numai ca această muncă a noastră să ajungă de tot dispreţul, ci şi ca templul marii zeiţe Artemis să fie socotit ca o nimica şi chiar măreţia ei să fie distrusă, a ei, cea la care se închină toată Asia şi toată lumea!”
” (Faptele apostolilor 19:26-27, NTR)

Efesul era

Capitala de facto a provinciei romane Asia (vezi nota de la 2:9), cel mai important centru comercial al Asiei Mici şi cetatea în care se afla faimosul templu al lui Artemis, considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii antice (- NOTA NTR)

Azi, care pui de Pavel ar da peste cap o intreaga ramura a industriei (pariziene, sa zicem) asa incat acestia sa faca greva generala si sa ameninte guvernul cu… „mineriada” ? Si nu doar Efesul, ci toata Asia era in pericol de a fi pierduta ca piata de desfacere pentru industria idolatrilor. Ce compliment pentru Pavel! Sa fii o amenintare atat de mare pentru idolatria din toata Asia (mica)! Nu doar falimentul industriei bijutierilor era iminent, dar si colapsul turismului legat de mai-mult-decat-Louvre-ul timpului: una din cele sapte minuni ale lumii  – marele templu al zeitei Artemis/Diana.

Sa dardaie dracii de frica doar de batistele cu care ti-as sters nasul, sa te foarte stie iadul de apostol hiper-breaz, sa dai peste cap comertul si turismul dintr-o metropola imperiala… = sfantul Pavel, un fost prigonitor dedicat 101% fostului Prigonit Divin…

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: