SRUC 2010: Reîntregirea Bisericii lui Christos – C. S. Lewis


15 ianuarie – Reîntregirea Bisericii lui Christos

N-a fost nicicând mai necesară. O creştină­tate unită ar trebui să fie răspunsul dat nou­lui păgânism. Insă cum ar urma să se întâmple această reconciliere a Bisericilor, şi nu doar sim­pla convertire a indivizilor de la o Biserică la alta, mărturisesc că nu-mi dau seama. Inclin să cred că sarcina imediată este cooperarea viguroasă pe baza a ceea ce chiar şi în acest moment este comun tuturor — alături, desigur, de o recunoaş­tere deplină a diferenţelor. O unitate experimen­tată în câteva privinţe s-ar putea apoi dovedi preludiul unei unităţi confesionale în toate pri­vinţele. Nimic nu ar oferi pretenţiilor papale un sprijin mai puternic decât spectacolul unui Papă care să funcţioneze într-adevăr ca un cap al întregii creştinătăţi.

16 ianuarie – Creştinism contra Creştinism-cu-apă

Oricând e un moment potrivit pentru reîn­tregire. Sciziunile dintre creştini sunt un păcat şi un scandal, iar creştinii ar trebui să pună în fiecare moment umărul la reîntregire, chiar şi numai prin rugăciuni. Nu sunt decât un mirean şi sunt creştin de puţină vreme, şi nu ştiu prea multe despre astfel de lucruri, dar în tot ceea ce am scris şi am gândit nu m-am abătut de la poziţiile dogmatice tradiţionale. Rezultatul este că ajung la mine scrisori de aprobare din par­tea unor creştini din familii îndeobşte privite ca foarte depărtate unele de altele; ei sunt, de pil­dă, iezuiţi, călugări, călugăriţe, dar şi quakeri sau schismatici galezi, ca să dau numai câteva exemple. Imi pare, aşadar, că elementele „extre­miste” din fiecare Biserică sunt şi cele mai apro­piate unele de altele, iar persoanele cu vederi largi şi „de bine” din sânul fiecărei Biserici nu ar putea să se unească în vecii vecilor. Lumea „vederilor largi” şi a „religiei” diluate este o lume în care un mic număr de oameni (toţi de acelaşi tip) spun lucruri cât se poate de diferite şi îşi schimbă vederile o dată la câteva minute. De la aceştia nu vom obţine niciodată reîntregirea.

C.S. LEWIS, Treburi cereşti, Lecturi zilnice vol. I

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to SRUC 2010: Reîntregirea Bisericii lui Christos – C. S. Lewis

 1. Ente' says:

  Ziua buna

  Stimate… blogger (nu stiu daca sunteti barbat sau femeie), am rasfoit putin postarile de pe blogul dvs., si am o singura intrebare, recunosc, de forma, si nu de fond: atata vreme cat pe blogul dvs. titulatura lui Isus apare in (cel putin) trei forme (ma refer la Cristos, Hristos, si… Christos!), intrebarea pe care imi permit sa v-o adresez este aceasta: care este titulatura pentru care optati dvs.? Nu ca ar avea (mare) importanta, dar, daca este sa respectam ‘limba ce-o vorbim’, termenii de ‘Hristos’ si ‘Cristos’ mi se par normali si general acceptati ca si co-existenti in limba romana; am insa probleme cu englezismul (folosit tot mai des, in scris doar, nu si fonetic) ‘Christos’. Nu vad de ce sa promovati o astfel de titulatura, de vreme ce nu (cred ca) este acceptabila si acceptata in limba romana… Recunosc, nu sunt lingvist, dar grupul de trei consoane ‘chr’ nu cred ca este intalnit in limba romana, neputand fi pronuntat intr-o limba fonetica! Intrebarea pe care v-o pun este deschisa si directa, fara ascunzisuri, dorind doar sa va confrunt cu… astfel de confuzii (repet, de forma si nu de fond) care apar, frecvent, in spatiul scris din Romania. In rest, mult succes, si numai bine!

  • Liviu says:

   Stimate…Ente
   Nu sunt lingvist, deci nu am pretentii de hiper-corectitudine academica… Daca ar fi sa transliterez cat mai exact numele Domnului , probabil forma cea mai precisa ar fi „Iesus Christos”. Cum insa variatiile sunt impamantenite (Iisus/Isus, Hristos/Cristos/Christos) iar disputele sunt adesea virulente si se lasa cu anateme si „fulgere”, nu ma stresez prea tare de obiectiile diversilor „suparati” si vajnici pazitori ai acribiei …
   Explicatia modului in care am ales sa ma exprim este relativ simpla iar controversele la subiect sunt absolut datorate versiunilor de transpunere din greaca in romana.
   Ca sa va raspund la intrebare, optez in functie de… vremea de afara 🙂 in scrierea cuvantului Cristos/Hristos/Christos. Abordez „problema” strict functional-pragmatic stiind bine ca cititorii stiu foarte bine la ce ma refer. Pentru cei ce cauta nod in… litere,n-au decat sa ramana cu nodurile-n… gat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: