SINAXAR OCCIDENTAL: Sf. Toma de Aquino


Nici un exemplu de virtute nu lipseste din cruce

De ce a fost necesar ca Fiul lui Dumnezeu sã sufere pentru noi? A fost o mare necesitate, pe care o putem rezuma  în  douã  puncte:  ca  remediu  pentru  pãcatele noastre si ca exemplu pentru ceea ce trebuie sã facem.

A fost un remediu, deoarece în pãtimirea lui Cristos gãsim remediul împotriva tuturor relelor în care putem cãdea din pricina pãcatelor noastre.

Dar nu mai micã este utilitatea sa cât priveste exemplul. Cãci pãtimirea lui Cristos este suficientã pentru a orienta întreaga noastrã viatã. Într-adevãr, cine vrea sã ducã o viatã desãvârsitã nu trebuie sã facã altceva decât sã dispretuiascã ceea ce a dispretuit Cristos pe cruce si sã doreascã ceea ce el a dorit. Cãci nici un exemplu de virtute nu lipseste din cruce.

Cauti un exemplu de iubire? Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva sã-si dea viata pentru prietenii  sãi  (In  15,13).  Aceasta  a  fãcut  Cristos  pe cruce. Deci, dacã el si-a dat viata pentru noi, nu trebuie sã ne fie greu sã suportãm orice rãu pentru el.

Cauti un exemplu de rãbdare? Gãsesti unul excelent pe cruce. De fapt, rãbdarea este mare în douã situatii: fie  atunci  când  cineva  suportã  cu  rãbdare  mari  nenorociri, fie atunci când suportã nenorocirile pe care le-ar putea evita, dar nu le evitã. Ei bine, pe cruce, Cristos a suferit mari nenorociri, si le-a suferit cu rãbdare, deoarece, suferind, nu ameninta (1Pt 2,23); ca o oaie a fost dus la  înjunghiere  si  nu  si-a  deschis  gura (cf.  Fap 8,32).

Mare este, asadar, rãbdarea lui Cristos pe cruce: Sã alergãm  cu  perseverentã  în  lupta  care  ne  stã  înainte,  cu ochii atintiti la Isus, începutul si desãvârsirea credintei, care,  în  vederea  bucuriei  ce  îi  era  propusã,  a  îndurat crucea, netinând seamã de rusinea ei (Evr 12,2).

Cauti un exemplu de umilintã? Priveste la cel rãstignit: cãci un Dumnezeu a voit sã fie judecat sub Pontiu Pilat si sã moarã.

Cauti  un  exemplu  de  ascultare?  Urmeazã-l  pe  cel care s-a fãcut ascultãtor fatã de Tatãl pânã la moarte: Dupã  cum  prin  neascultarea  unui  singur  om,  adicã  a lui Adam, cei multi au fost fãcuti pãcãtosi, tot la fel, prin ascultarea unuia singur, cei multi vor fi fãcuti drepti (Rom 5,19).

Cauti un exemplu de dispretuire a lucrurilor pãmântesti? Urmeazã-l pe cel care este Regele regilor si Stãpânul stãpânilor, în care sunt ascunse toate comorile întelepciunii si ale cunoasterii (Col 2,3). Pe cruce, el este  gol,  batjocorit,  scuipat,  lovit,  încoronat  cu  spini, adãpat cu fiere si otet.

Nu-ti lipi, asadar, inima de haine si de bogãtii, pentru cã au împãrtit între ei hainele mele (In 19,24); nici de onoruri,  pentru  cã  eu  am  îndurat  insulte  si  lovituri (cf. Is 53,4); nici de demnitãti, pentru cã,  împletind o coroanã de spini, mi-au pus-o pe cap (cf. Mc 15,17); nici  de  plãceri,  pentru  cã,  atunci  când  îmi  era  sete, mi-au dat sã beau otet (Ps 68,22).

Din Conferintele sfântului Toma de Aquino, preot (Conf. 6, Despre Cred în Dumnezeu)

Citeste si:  Alexander Baumgarten despre importanta traducerii, in premiera, a operei lui Toma din Aquino: „Summa Theologica”

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: