Crestinismul originar si modern(R)


Exista mii de volume in care teologii incearca sa reconstituie peisajul crestinismului apostolic. Fireste, fiecare confesiune trage focul pe turta ei: ortodocsii insista pe preotie, taine si theosis, catolicii voteaza tare cu Petru-sef,Roma si Maria-regine si euharistia salvatoare,penticostalii evidentiaza manifestarile supranaturale in voga conform Faptelor, etc etc
Cert este insa ca acei crestini contemporani cu Petru si Pavel nu aveau Bibleworks, nici Patrologia „completa” Migne, nici Trinity Broadcast Network, nici catedrala San Pietro,nici Notre Dame-ul, nici pe Karl Barth, nici….
Deci crestinismul a evoluat.Are dogme de toate culorile si dupa toate gusturile, televiziuni puzderie, biblioteci cat sa te ratacesti in ele numai cautand…Exegeze, hermeneutici de toate modele si scolile.
Evolutie remarcabila deci. Putin Darwin se pare ca nu strica.(!?) Dar este oare chiar o evolutie? Sigur nu e involutie? „Parca” totusi Scripturile alea antice vorbesc despre altceva:

(Mantuitorul catre ucenici:) Matei24:12 Şi, din pricina înmulţirii fărădelegii, dragostea celor mai mulţi se va răci.

(Apostolul Pavel catre Timotei:) 2Timotei3:1 Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. 2Căci oamenii vor fi…iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; 5având doar o formă de evlavie dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.

Si sa nu ne inselam: Pavel nu-i vorbea lui Timotei de lumea… larga, aia asa a fost mereu. Ii vorbea de religiosi,pretinsi iubitori de Dumnezeu si evlaviosi doar de forma.

Si atunci ce este crestinismul? Daca ar invia un antiohian dintre convertitii lui Pavel, unde si cum ar recunoaste Biserica lui Christos? Sigur ca ar fi buimac de ce este lumea de azi, precum orice antic care s-ar trezi in fata unui Pentium IV. Dar dincolo de socul epocii, unde s-ar simti „acasa” antiohianul? In fata moastelor vreunui… contemporan antiohianului? Oare n-ar zice: „Ia uite, ba, frate Ioane, pe unde ti-au ajuns ciolanele si ce ti se mai inchina astia. Ma, si sigur is ale tale? Ca io te stiam mai uscat cand ai adormit…”
Sau poate „acasa” s-ar simti intr-o campanie „evanghelistica” „cu surle si tobe”, jocuri de lumini viu colorate si apeluri indelung si chinuit exersate (in fata oglinzii …)?
Unde s-ar simti „acasa” antiohianul ucenic al lui Pavel? Unde?

Si totusi… sa nu idealizam biserica primara. Si atunci erau certuri si neintelegeri, chiar si intre apostoli, si atunci era incest prin Corint, si atunci partide si lupte pentru putere, si atunci unii care propovaduiau pe Christ mai mult din pizma…

Si atunci unii rastalmaceau scrierile lui Pavel si Petru ii mustra, altii sminteau pe nou veniti, altii tradau … Si atunci?
Nu-i nimic nou sub soare, zice Inteleptul.

Si cum ramane cu antiohianul? Probabil nu-i ramane decat sa demaste prostirea cu moastele, sa tipe ca „evanghelizarea” apelurilor indelung exersate in oglinda e circ de prost gust, ca Bibleworks nu te ajuta automat sa devii o epistola vie lizibila pentru tot omul, ca…etc

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: