Crestinismul in epoca hologramei: incotro?!!


(Fotografia: Tony Morgan) Pastorul Tony Morgan (în dreapta) stă lângă o figură holografică. SURSA

Doua articole recente din stiristica crestina mi-au atras atentia.  „Teologia după Google” anunță necesitatea unei Biserici 2.0 ne atrage atentia ca ”pentru a supraviețui, creștinătatea are nevoie să îmbrățișeze tehnologia.” Aceasta ar fi concluzia si principalul mesaj al conferinței „Teologia după Google” organizată de Școala Eclectică de Teologie din Claremont (SUA).

Daca asa stau lucrurile si ”pentru a supraviețui, creștinătatea are nevoie să îmbrățișeze tehnologia.” cat de stransa si intima ar trebui sa fie aceasta imbratisare?

Intrebarea devine extrem de provocatoare daca introducem in discutie al doilea articol – o bomba :  ”Predicatorii hologramă mustraţi pentru apariţia lor în Biserici”.

– Adica, ce-s aia mama ”predicatori holograma” – ar  intreba o babuta bisericoasa.

– ”Adica, mamaie,o sa-l vezi pe parintele tinand slujba la biserica si de fapt el sa nu fie in biserica , ci la birt”.

– Doamne-pazeste! Cum sa umble parintele nostru cu vraji? Cum sa apara in biserica si el sa fie de fapt in birt?

– Iac-asa mamaia, o sa-ti puna matale o holograma cu el ( ca deh, parintele trebuie sa fie la pas cu vremurile…) . O sa-l vezi pe parintele cu cadelnita tamaind dar el o sa se aghesmuiasca la birt cu-o tamaioasa chiar cand matale il vezi slujind la biserica!

– Fereasca Dumnezeu, maica! Ce slujba la biserica o sa mai fie aia?

Dialogul imaginat mai sus ar putea deveni realitate in perspectiva modernizarii Bisericii. Deja s-a experimentat predicatorul-holograma(vezi articolul mai sus citat).  Nu mica ne-ar fi mirarea sa mergem la un lacas de inchinare si acolo sa ne apara holograma ”apostolul Pavel” citindu-ne din propria-i epistola catre… Sau sa ne apara holograma ”Martin Luther”  declamandu-si ceva reprosuri la adresa Romei. Sau, de ce nu, holograma ”Domnul Isus” ”predicandu-ne live” un mixaj/colaj de pasaje evanghelice…

Imaginandu-si consecintele pastorului-holograma cineva spunea:

„Oau! Cine mai are nevoie de părtăşie? În curând voi putea să stau acasă în pijamalele mele şi să îl am pe Pastorul meu în camera mea de zi. Cine are nevoie de un Pastor? Putem avea un predicator hologramă pentru întreaga lume şi atunci nu va mai trebui să plătim unul. La ce ajunge biserica?” a scris un comentator numit Schuyler Hedrick într-un răspuns la blogul lui Morgan.

Biserica  in epoca hologramei – incotro?!!

„Biserica 2.0 e construită de jos în sus. Fiecare om este capabil să învețe și să ofere feedback. Biserica 1.0 este despre fundamente și doctrine, în timp ce Biserica 2.0 este mai degrabă o teologie de tip wiki,” a declarat Jon Irvine, unul dintre participanții la conferință.

Nu stim ce ne rezerva viitorul. Fara a demoniza tehnologia si avantajele ei in raspandirea evangheliei poate ar trebui sa meditam mai serios la limitele ei si limitele bunului simt mai ales ca stim cate ceva despre surprize-surprize pregatite de necuratul spre pierzarea multora. Biblia ne pune-n garda cu privire la unele curse intr-un limbaj care parca nu e chiar strain de… ”holograme”…

Despre Liviu
Crestin.

One Response to Crestinismul in epoca hologramei: incotro?!!

  1. Pingback: ”Biserica este tânără şi bucuroasă”?! Oare? « Pro(-)scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: