Mic compediu de heterodoxie: Biblia si adventistii(1)


Pentru ca prof. Florin Laiu ma acuza de ”turbare” gratuita impotriva cultului adventist, am ales sa-i expun cat se poate de ”academic”, ”la rece”, obiectiile mele de fond,”structurale”,  vis-a-vis de cultul din care dansul face parte si pe care-l considera  ”adevarata BisericA a lui Dumnezeu” in contrast cu ”Babilonul” restului crestinatatii.

Pentru inceput, un mic survol asupra problematicii Bibliei – baza teologiei.

  1. Sfintele Scripturi

Sfintele Scripturi, Vechiul şi Noul Testament, constituie Cuvântul scris al lui Dumnezeu, dat prin inspiraţie divină, prin oameni sfinţi ai lui Dumnezeu, care au vorbit şi au scris aşa cum erau conduşi de Duhul Sfânt. În acest Cuvânt, Dumnezeu a încredinţat omului cunoştinţa necesară pentru mântuire. Sfintele Scripturi sunt descoperirea infailibilă a voinţei Sale. Ele sunt standardul caracterului, testul experienţei, descoperirea cu autoritate deplină în privinţa doctrinelor şi raportul demn de încredere al acţiunilor lui Dumnezeu în istorie. (2 Petru 1,20.21; 2 Tim. 3,16.17; Ps. 119,105; Prov. 30,5.6; Is. 8,20; Ioan 17,17; 1 Tes. 2,13; Evr. 4,12)

Problemele azs-ilor in ce priveste canonul Sfintelor Scripturi sunt severe si sunt urmatoarele:

  1. Sfintele Scripturi ale Bisericii Apostolice au diferit de canonul incomplet si incorect al VT pe care teología pionierilor azs s-a construit. Biblia bisericii apostolice pana la aparitia Noului Testament a fost Septuaginta . Adventistii au mers pe traditia apuseana católica a textului VT dupa textele evreiesti, in timp ce apostolii au folosit preponderent LXX ca text al VT. (Vezi : Crestina te(-)ologie oloaga (R) )
  2. Continutul a ceea ce a ajuns sa fie cunoscut ca  ”NT” a fost fost stabilit/”recunoscut” de Biserica ”imperiala” pe care adventistii o considera apostaziata, corupta, lepadata. Totusi ei accepta canonul NT  stabilit de Biserica ”imperiala” dar resping Biserica ”imperiala”…
  3. Canonul Bibliei este ”suplimentat” de ”Spiritul profetic” caruia desi nu i se recunoaste o autoritate egala cu a Bibliei, in practica functioneaza ca un canon ”secund”, canonul Bibliei trebuind musai sa fie ”armonizat” cu cel al SP (voi reveni asupra subiectului).
  4. Dictonul Reformei protestante ”Sola Scriptura” este pentru azs:

Despre Liviu
Crestin.

One Response to Mic compediu de heterodoxie: Biblia si adventistii(1)

  1. Pingback: ”Incepe sa traiesti” IN ADEVAR « Pro(-)scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: