Mic compediu de heterodoxie: ”Sola Scriptura”,adventistii si ”Spiritul profetic”(2)


Desi teoretic adventistii sustin sus si tare ca ei sunt adevaratii (“ramasita”) purtatori de steag protestant  “Sola Scriptura” ,in  practica “Spiritul Profetic”/Ellen G. White(EGW) “functioneaza” fix precum Sf. Traditie (sfintii parinti) la ortodocsi :

Era de necon­ceput pentru exponenţii consensului ortodox să existe vreo contradicţie între Scriptura interpretată corect şi tradiţia Sfinţilor Părinţi; sau, mai precis, Scriptura era interpretată corect numai atunci cînd se considera că se face în acord cu tradiţia. Un sinod răsăritean din 691 definea consensul ortodox foarte succint: „Dacă se iveşte vreo controversă cu privire la Scriptură, [preoţii şi episcopii] să nu o interpreteze altfel decît au făcut-o luminaţii şi înţelepţii Bisericii în scrierile lor, şi pe acestea să le slă­vească, şi nu lucrurile născocite de mintea lor, ca nu cumva din neştiinţă să se depărteze de ceea ce este drept”. Era imperativ să fie recunoscută continuitatea dintre învăţă­tura Bisericii şi doctrina Părinţilor ortodocşi. „Ceea ce au spus [apostolii] pe scurt au dezvoltat apoi [teologii orto­docşi ai Bisericii]… adunînd mărturisirile multora din vechime şi adăugind noi profunzimi”. Apostolii condu­seseră Biserica prin învăţătura lor de credinţă, iar acum locul lor fusese luat de alţii care continuau să conducă prin aceeaşi învăţătură. Succesiunea era neîntreruptă, iar continuitatea neatinsă.

( Jaroslav Pelikan , Traditia crestina,(Polirom) vol 1, p. 344 – sublinierile imi apartin)

Si “ironia sortii”, “Spiritul Profetic” functioneaza la azs ca un cenzor mult mai strasnic si neinduplecat decat Sfanta Traditia la ortodocsi. Daca la ortodocsi avem a face cu un consens al Parintilor Bisericii, la azs “Spiritul Profetic”/EGW este nici mai mult nici mai putin decat aceeasi Autoritate divina care a vorbit prin prooroci si apostoli. La ortodocsi autoritatea de control a interpretarii biblice este formata din cei mai eminenti ucenici ai apostolilor – Parintii bisericesti – pe cand la azs cenzorul, unic!, in persoana EGW – se pretinde net superior sfintilor parinti (care nu-s profeti necanonici egali cu Moise, Isaia, Matei sau Pavel, cum pretind azs despre EGW).

Si asta cu mult mai grav cand “Spiritul Profetic” isi permite sa-l contrazica fatis pe Insusi Dumnezeu sau sa speculeze total aiurea pretinzand ca sunt revelatii divine acele speculatii. Exemple:

Am văzut că stăpânul de sclavi va fi nevoit să dea socoteală pentru sufletul sclavului său, pe care l-a ţinut în ignoranţă; iar păcatele sclavului vor cădea asupra stăpânul lui. Dumnezeu nu-l poate lua la cer pe robul care a fost ţinut în ignoranţă şi degradare, neştiind nimic de Dumnezeu sau de Biblie, netemându-se de nimic în afară de biciul stăpânului său şi ocupând o poziţie inferioară animalelor. Domnul face însă pentru el cel mai bun lucru pe care-l poate înfăptui un Dumnezeu plin de compasiune. El îngăduie ca acesta să nu mai existe, ca şi cum n-ar fi fost vreodată, în timp ce stăpânul trebuie să suporte ultimele şapte plăgi şi apoi să învie la cea de-a doua înviere şi să suporte cea mai îngrozitoare moarte, moartea a doua. Atunci va fi satisfăcută dreptatea lui Dumnezeu.( EGW, Scrieri timpurii, Pagina 268 )

“Am vazut” – indica revelatia, afirmatii facute in starea vizionara a profetului. Asadar “Spiritului Profetic” i se reveleaza divin ca “Dumnezeu nu-l poate lua la cer pe robul care a fost ţinut în ignoranţă şi degradare”. Dupa o viata de robie animalica pentru saracul napastuit, “Domnul face însă pentru el cel mai bun lucru pe care-l poate înfăptui un Dumnezeu plin de compasiune.El îngăduie ca acesta să nu mai existe, ca şi cum n-ar fi fost vreodată,”.

Care va sa zica, Dumnezeu ii tranteste usa-n nas bietului fost sclav spunandu-i (imaginez): “imi pare rau, nu poti intra in cerul meu. Vei fi fiind tu un fiu al lui Adam, dar ai avut nesansa sa te nasti rob si sa fii la mana stapanului tau toata viata. Deci nu esti responsabil pentru pacatele tale,corect, dar nici in cerul meu n-ai ce cauta. Dar uite, ca sa nu zici ca sunt un Dumnezeu rau, iti ofer cea mai avantajoasa soarta: te “sterg” din existenta, si voi considera ca nici n-ai existat vreodata. Si pentru ca sa nu zici ca nu-s drept uite pe stapana-tau care te-a chinuit totala viata il trec prin toate cele 7 plagi iar apoi il invii ca sa-l mai chinui cu cea mai cumplita moarte.  E ok, da? Vezi ce Dumnezeu bun si drept sunt?

“No comment!” . Este evident cat de “biblica” este “revelatia Spiritului Profetic” la acest subiect. Si acest gen de “viziune” devine “camasa de forta” hermeneutica pentru textul biblic. Daca esti adventist si nu esti de acord cu aceasta “revelatie a Spiritului Profetic” esti ca si “cazut de la credinta”, apostat, eretic. Un exemplu pentru care adventistii sunt vazuti ca secta: interpreteaza Biblia prin prisma ingusta a acestui gen de “revelatie”.

Daca mai era nevoie,  mai grav este cand “Spiritul Profetic” isi permite sa-l contrazica/”corecteze” pe Insusi Dumnezeu :

EVANGHELIA DUPĂ MATEI

13:24Isus le-a pus înainte o altă pildă, şi le-a zis: “Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat o sămânţă bună în ţarina lui. 25Dar, pe când dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a semănat neghină între grâu, şi a plecat.

Tâlcuirea pildei neghinei.

36Atunci Isus a dat drumul noroadelor, şi a intrat în casă. Ucenicii Lui s-au apropiat de El, şi I-au zis: “Tâlcuieşte-ne pilda cu neghina din ţarină.” 37El le-a răspuns: “Cel ce seamănă sămânţa bună, este Fiul omului. 38Ţarina, este lumea; sămânţa bună sunt fiii Împărăţiei; neghina, sunt fiii Celui rău.

Si acum sa vedem ce spune si “Spiritul Profetic”:

49:4 “Ţarina” a spus Domnul Hristos, “este lumea”. Dar noi trebuie să înţelegem aceasta ca simbolizând Biserica lui Hristos din lume. Parabolele Domnului Hristos, Pagina 49

Iaca-ta cum “Spiritul Profetic” are tupeul sa-l contrazica pe Domnul Cristos Insusi. Dumnezeu spune o parabola, apostolii ii cer sa le-o “traduca” si Dumnezeu le traduce fiecare element al parabolei, printre care spune clar, negru pe alb: “tarina este lumea”. Dar EGW alias “Spiritul Profetic” vine si spune: o fi zis Domnul ca tarina e lumea, dar noi(?) trebuie sa intelegem ca tarina nu e lumea ( cum zice Hristos) ci biserica lui Hristos(adventista, “bineinteles”) din lume. Ce sa faca deci crestinul: crede pe Domnul care Isi explica singur parabola in Evanghelie, sau o crede pe d-na White, alias “Spiritul Profetic”, care Il contrazice si “corecteaza” pe Insusi Dumnezeu? Judece fiecare singur!

Cred adventistii “Sola Scriptura”? Nici vorba. Este doar un slogan protestant adoptat, care da bine la inselat pe cei neatenti. Nu doar ca nu sunt “Sola Scriptura” ci sunt mai rigizi in Traditia lor( = “Spiritul Profetic”) decat alti crestini traditionalisti. Resping consensul parintilor bisericesti drept normativ dar accepta drept canonic-necanonica ca unica “mama” bisericeasca pe EGW.

Despre Liviu
Crestin.

9 Responses to Mic compediu de heterodoxie: ”Sola Scriptura”,adventistii si ”Spiritul profetic”(2)

 1. SIMONA says:

  Chiar ma miram cum de nu esti in pas cu moda.

 2. Gabi says:

  Ceva , sau cineva te-a enervat rau de tot de ai devenit atat de frustrat(sau zborsit,vorba lui FL). In ultima vreme defulezi din inima, ceea ce de la inceput era un miracol citind cat de echilibrat si cat de multa valoare gaseam prin articole.(ma refer cand am inceput sa te citesc).

  Nu, aici nu e vorba de a nu spune adevarul cand trebuie spus. Ba chiar cu unele obiectii pe care le ai sunt si eu de acord. Din nefericire se vede de la o posta aviditatea ta de a posta ceva, oricat de mic impotriva adventistilor, aspect care te scoate din start din statutul din observator echilibrat care incearca sa prezinte lumii adevaruri biblice, sau de a obiecta impotriva minciunii si nedreptatii.

  Ai putea linistit sa schimbi(si tu alaturi de multi altii) numele blog-ului in PRO(-)Scris Anti-Adventism. S-ar potrivi mult mai bine.

  • Liviu says:

   Iti inteleg frustrarea 🙂 Tocmai specificasem in postul introductiv ca ”am ales sa-i expun(prof-ului FL) cat se poate de ”academic”, ”la rece”, obiectiile mele”. Acum am si bolduit… Blogul nu are de ce-si schimba numele. Micul compediu va dura o vreme doar…

 3. Gabi says:

  P.S Trebuia sa il „arzi” cumva pe FL pentru orice replica oricat de mica. Pana la urma stilul asta e un scop in sine, e ratiunea de a exista ca blogger probabil.

 4. Crist_ina says:

  Cred ca n-ar strica, poate chiar ar flosi, sa va expuneti pozitia clar fata de adventisti…nu stiu, conducere, E.G.White, laici…
  Ce sta scris este ca Hristos a murit pentru ca ORICINE CREDE IN EL sa aiba viata vesnica-chiar si in cazul de fata, pentru cei care sunt adventisti.
  Ca exista printre adventisti exista o mandrie a detinerii Adevarului, ca printre ortodocsi multi i-ar arde in foc pe primii in cap cu majoritatea mai-marilor, ca… sunt nu numai gunoaie, dar si o dezonoare a fiecaruia dintre acestia pentru numele sfant ce si l-au luat asupra lor.
  Secerisul e aproape copt si Cel ce va aduna spicele in Hambar si va arde neghina este Domnul.
  Daca acest Blog se vrea castigator de suflete, descoperitor de Adevar spre mantuirea oricui care-L crede, doritor sa inalte, sa mangaie, sa dea credinta in neprihanire e un lucru bun.
  Parerea mea personala insa, in temere de Dumnezeu o spun, este ca acest deziderat nu va putea fi atins in spiritul acestei ultime postari si al altora asemanatoare.
  Domnul sa lumineze sufletele noastre si daca suntem pe o cale rea, sa ne duca pe calea vesniciei.

 5. Pingback: Profeta si lacustele ”de fapt” ”roscove” « Pro(-)scris

 6. Pingback: ”Placinta” mea si ”placinta” cronicarului londonez « Pro(-)scris

 7. Pingback: Mic compediu de heterodoxie: ”Sola Scriptura”,adventistii si ”Spiritul profetic”(2) | Blogul lui yon nitoiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: