Liturghia primului sabat


”Si blagoslovi Dumnezau ziua a saptea si o sfinti pre ea,pentru ca intr-insa inceta de toate faptele Lui care incepu Dumnezau a face” (Facerea 2:3 – Biblia de la Bucuresti 1688)

” 8.  Adu-ti  aminte  de  zioa  sambetii,  sa  o sfintesti pre ea.
9. Sease zile lucreaza si fa toate lucrurile tale.
10. Iara zioa a seaptea easte sambata Domnului  Dumnezeului  tau,  sa  nu  faci  intru aceaea nici un lucru, nici tu, nici feciorul tau, nici fata ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau si nici un dobitoc al tau, nici veneticul cel ce lacuiaste cu tine.
11.* Ca in sease zile au facut Dumnezeu ceriul si  pamantul  si  marea,  si  toate  cate  sunt intr-insele,  si  in  zioa  a  seaptea  au  odihnit, pentru  aceaea  bine  au  cuvantat  Dumnezeu zioa a seaptea si o au sfintit pre ea. ”

(Cartea Iesirii 20 – Biblia de la Blaj 1795)

”27 Si le zise: sambata a fost facuta pentru om, si  nu omul pentru sambata, astfel Domn este Fiul omului si al sambetei.”

(Sfanta Evanghelie dupa Marcu capitolul 2 – Biblia de la Iasi 1874)

” 09. Drept aceea, s’a lăsat odihnă norodului lui Dumnezeu.

10.  Că cel ce a intrat întru odih­na lui, şi acela s’a odihnit de lu­crurile sale, precum şi Dumnezeu de ale sale.

11.  Deci să ne nevoim a intra în­tru acea odihnă, ca să nu cază ci­neva întru aceeaş pildă a neascultărei.”

(Epistola catre evrei 4 – Biblia Sinodala de la Bucuresti 1914)

O imagine nemaipomenit de sugestiva: intreaga creatie proaspata, calda ca o paine abia scoasa din cuptor, dimpreuna cu ingerii nenumarati si prima familie de oameni la inchinare in prima zi a sabatului. Omul ingenunchiati la liturghia cosmica sabatica, Adam cu mana ridica parca raspunde ”prezent!” la strigarea catalogului … Creatorul dupa chipul caruia fusese abia creat omul( Hristos) conduce liturghia.

Despre Liviu
Crestin.

5 Responses to Liturghia primului sabat

 1. mihailandrei says:

  Apostolii au continuat să meargă sâmbăta la Templu /Sinagogă, pt că doar atunci îi găseau pe iudei.

  Era singurul raţionament.
  Fiţi sigur că le zicea să ţină mai departe sâmbăta pe care nici Hristos nu a ţinut-o.

  N-avem nici un argument că apostolii sau vreun creştin, după Învierea lui Hristos, a ţinut sâmbăta, aşa cum a fost ea poruncită în Vechiul Testament.

  Fiţi sigur, că atunci când apostolii le propovăduiau păgânilor (ellinilor) nu o făceau tot sâmbăta, ci „cu timp şi fără timp”… Ba chiar au „luptat” ca prescripţiile iudaice să nu mai fie obligatorie pt nimeni, pentru că între Dumnezeu şi oameni (inclusiv iudei) s-a stabilit un Nou Legământ (Testament).

  Cei care ţin sâmbăta, nu sunt creştini autentici, pt că nu recunosct valoarea şi noutatea lucrării mântuitoare a lui Hristos.

  Nicaieri in Biblie nu-L vedem pe Dumnezeu mustrand vreun popor, in afara de evrei, pentru ca n-a pazit sabatul.
  Mantuitorul nu vorbeste niciodata de respectarea Sabatului, nici chiar tanarului bogat, care voia sa se mantuiasca, nu i-o recomanda

  „Stii poruncile: Să nu săvârşeşti adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta.”(Luca 18:20)

  Despre sabat nu spune nimic.

  Hristos facea diferite minuni Sambata, echivaleaza cu calcarea si desfiintarea ei, motiv pentru care iudeii cautau sa-L omoare pentru ca „dezlega Sambata „(Ioan 5, 16), sau, pentru ca „nu tine Sambata”(Ioan 9, 16).

  Sambata au fost vindecati: omul cu mana uscata (Matei, 12, 9-14; Marcu, 3, 1-6; Luca, 6, 6-11);
  Femeia cu duhul neputintei (garbova) (Luca, 13, 10-17);
  Bolnavul de idropica (Luca, 14, 1-6);
  Omul cu duhul necurat (Marcu, 1, 21-26; Luca, 4, 31-37);
  Slabanogul bolnav de 38 de ani (Ioan, 5, 1-18) si Orbul din nastere (Ioan, 9, 1-18).
  Trei din aceste vindecari: a omului cu mana uscata, a femeii garbove si a omului cu duh necurat au fost facute nu numai sambata, ci si in sinagoga.

  Hristos dezlega sambăta in mod deliberat!
  Cum să le ceara Hristos, ucenicilor săi să tină sâmbăta , dacă El Insusi, nu a tinut-o(Ioan 9, 16)?
  Citiţi şi veţi observa că Evangheliile abundă în exemple unde Iisus era acuzat în mod constant că nu respecta sabbath-ul.

  • Liviu says:

   Mihail Andrei
   Apologetica ta este una traditionala anti-sabatariana. Insa gresita, prost-informata si superficiala.
   1. Apostolii au fost iudei impreuna cu majoritatea comunitatii crestine ierusalemitene si ei n-au rupt-o total cu Templul si Sinagoga. Sabatul a fost tinut de apostoli in ”stilul” lui Isus adica ”sabatul a fost facut pentru om si nu omul pentru sabat”. Ziua de inchinare a ramas si pentru crestini tot sabatul poruncii a patra. Mutatia la duminica s-a produs abia cand neamurile au devenit majoritare in Biserica si polemica cu iudeii a ajuns sa considere sabatul un semn distinctiv iudaic. Atunci s-a produs regretabila detasare de sabat care a fost inlocuit in timp si progresiv cu duminica. Totusi reminiscente de rezistenta a sabatului au existat mereu iar cea mai celebra este ”fosila” bisericii copte din Egipt!
   2. Hristos a tinut sambata poruncii a patra El fiind Domnul sambetei( Marcu 2:28), Cel care a binecuvantat si sfintit sambata(Geneza 2:2,3) si (re)datatorul poruncii de sfintire a sambetei (Exod 20:8-11). Hristos nu S-a sinchisit insa de traditiile si regulile absurde cu care fariseii si iudeii impovarasera sabatul. Acuzatiile ca El ”calca” sabatul vin in acest context si vizeaza sfidarea fatisa cu care Hristos a tratat chitibusariile fariseice cu care facusera sabatul o povara impotriva a ceea ce a intentionat Dumnezeu sa fie sabatul: o zi a bucuriei, desfatarii in El si proslavirii Creatorului.
   3. Avem multe si puternice argumente ca apostolii si Biserica Crestina au tinut sabatul poruncii a patra, sabatul binecuvantat si sfintit inca de la creatie ca ziua lui Dumnezeu data omului spre amintire de Creatorul. Noul Testament ne vorbeste repetat despre atitudinea corecta a apostolilor fata de sabat: intruniri de inchinare si misiune. Insasi polemica de-a lungul secolelor in crestinism si supravietuirea unei ”fosile” precum sabatul in biserica copta sunt argumente irefutabile in favoarea pazirii sabatului in Biserica inca de la inceput, dupa exemplul lui Hristos si al apostolilor.
   4. Noul legamant nu inseamna ca Dumnezeu se contrazice si dezice de ceea ce a sfintit si decretat binecuvantat pe veci : sabatul. Sabatul ramane pe veci valabil si binecuvantat.
   5. Atacul tau cum ca ei ce tin sabatul n-ar fi ”crestini autentici” este nul si neavenit. Daca ar fi sa o iei fie si numai dupa Romani 14(desi nu e!), sabatarienii ar putea fi(desi nu-s!) fratii mai slabi care daca tin o zi pentru Domnul o tin(dimpotriva insa: sabatarienii sunt cei tari care nu se pleaca opiniei majoritatii cand ei stiu ca lucrurile stau altfel!). Deci sfantul apostol Pavel te contrazice si-ti face de rusine rautatea impotriva celor ce nu calca in picioare porunca a 4-a din Decalog…
   6. In Biblie se vorbeste de faptul ca Dumnezeu se bucura cand neamurile descopera binecuvantarea sabatului si Dumnezeu revarsa binecuvantarile zilei sfinte fara discriminare, si asupra celor dintre neamuri care iau aminte la porunca a patra:

   4 Căci aşa vorbeşte Domnul: ,Famenilor, cari vor păzi Sabatele Mele, cari vor alege ce-Mi este plăcut, şi vor stărui în legămîntul Meu,
   5 le voi da în Casa Mea şi înlăuntrul zidurilor Mele un loc şi un nume mai bune de cît fii şi fiice; le voi da un nume vecinic, care nu se va stinge.
   6 Şi pe străinii, care se vor lipi de Domnul ca să -I slujească, şi să iubească Numele Domnului, pentru ca să fie slujitorii Lui, şi pe toţi cei ce vor păzi Sabatul, ca să nu -l pîngărească, şi vor stărui în legămîntul Meu,
   7 îi voi aduce la muntele Meu cel sfînt, şi -i voi umplea de veselie în Casa Mea de rugăciune. Arderile lor de tot şi jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu, căci Casa Mea se va numi o casă de rugăciune pentru toate popoarele.„
   (Isa 56:4-7 CNS)

   7. Tanarului bogat i se enumera poruncile referitoare la aproapele , cele de pe a doua tabla a legii. Faptul ca sabatul sau porunca intai nu-s amintite nu inseamna ca-s desfiintate. Sa inteleg de la tine ca poti fi idolatru pentru ca Hristos nu listeaza prima porunca printre conditii tanarului bogat?? 😀
   8. Minunile facute de Hristos in sabatul NU inseamna calcare lui ci tocmai purificarea lui de aberatiile cu care fariseii impovarasera sabatul. Hristos nu putea sa dea exemplu oamenilor de cum sa-si bata joc de Legea lui Dumnezeu, tocmai El care o daduse si care spusese ca nici o iota din Lege nu va cadea. Iudeii Il urau pentru ca Hristos le demasca fatarnicia vizibila in deturnarea sabatului de la scopul lui divin. Iudeii si dracul insusi crapau de ciuda vazand cum sabatul este restaurat, re-format dupa chipul si menirea lui edenica. Iudeilor li se luau meritele ”pazirii sabatului” adica respectarea scrupuloasa si superstitioasa a acelor sute de amendamente cu care ”legasera” , ”ferecasera” sabatul, il incorsetasera, il sufocasera. Acum sabatul( folosesc o personificare) era desferecat din prostia superstitiilor si aberatiilor iudaice si putea ”respira” si raspandi din nou bucuria creatiei caruia Dumnezeu il facuse pecete si suvenir/pomenire/amintire. 🙂

   Hristos a tinut sabatul creatiei si poruncii a patra, dezlegandu-l de deturnarile si aberatiile prin care fariseii il transformasera dintr-o binecuvantare intr-o povara si un blestem. Urmasii lui Hristos , crestinii trebuie sa faca dupa exemplul Maestrului lor: sa arate prin sfintirea sabatului recunoasterea Creatorului si a drepturilor Sale asupra timpului si creaturilor Sale.

  • nimicmaimult says:

   „Citiţi şi veţi observa că Evangheliile abundă în exemple unde Iisus era acuzat în mod constant că nu respecta sabbath-ul.”

   Acuzarea adusa cuiva nu inseamna automat adevar. Odata in plus, daca ne luam dupa acuzatori, El, Hristos, a meritat moartea pt ca a hulit.. Cine e mai mare, Dumnezeu care a dat Legea sau mai-mariicare nu trebuia decat s-o aplice? Daca acestia din urma spun cum sta scris…AMIN. Ne pot scapa insa „amanunte”…mantuitoare.
   Chiar si spiritul care ne mana, macar ca dorim binele si dreptatea poate sa nu fie al lui Hristos, adica castigator de suflete, ci doar palma peste fata unui pacatos.
   Zile binecuvantate!

 2. Liviu says:

  Domnule
  Din nefericire a trebuit sa nu permit publicarea raspunsurilor dvs datorita limbajului injurios aproape pe care vi-l permiteti. Inteleg ravna pentru ce credeti ca e corect, nu inteleg lipsa de bun simt insa.
  Nu va voi mai spune decat ca NU sunt adventist ci sabatarian.
  Cand va veti tempera limbajul si veti aborda dialogul in limite rezonabile va voi publica postarile…

  PS: nu ciuntesc replicile celor ce posteaza. Daca ei nu se cenzureaza o fac eu…

 3. mihailandrei says:

  Hai prietene ,”aproba” comentariul ala !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: