Instrainati de viata lui Dumnezeu


Exista in Sfintele Scripturi multe sintagme tulburatoare. Una dintre cele mai tulburatoare este : ”instrainati de viata lui Dumnezeu”.

Efeseni 4:17.  Iatã,  dar,  ce  vã  spun  si  mãrturisesc eu în Domnul: sã* nu mai trãiti cum trãiesc pãgânii în** desertãciunea gândurilor lor, *Vers. 22. Cap. 2.1-3. Col. 3.7. 1 Pet. 4.3. **Rom. 1.21.
18.  având  mintea  întunecatã*,  fiind strãini**  de  viata  lui  Dumnezeu,  din pricina  nestiintei  în  care  se  aflã  în urma împietririi† inimii lor.
*Fapt. 26.18. **Cap. 2.12. Gal. 4.8. 1 Tes. 4.5. †Rom. 1.21.

Versiunea Cornilescu – idem sintagma in Noul Testament catolic ( Sapientia 2005)

18.  Întunecaţi  fiind  la  cuget,  înstrăinaţi fiind de viaţa lui Dumnezeu, din pricina necunoștinţei care este în ei, din pricina împietririi inimii lor;

Biblia Sinodala (1988) & Sinodala Anania Bartolomeu (2001)

Ei au mintea întunecată şi sunt despărţiţi de viaţa lui Dumnezeu datorită lipsei lor de cunoaştere, care este o urmare a împietririi lor. (Efeseni 4:18) NTR (2007)

”Instrainati de viata lui Dumnezeu” ( la fel B Bucuresti 1688, B Blaj 1795, B Iasi 1875, Sinodala 1914, Traducerea Literala Noua 2001 Bucuresti,Traducerea Fidela 2009 Cluj Napoca,NT 1857, )

” total înstrăinaţi de viaţa lui Dumnezeu” – NT pe intelesul tuturor 1984

”ei  sunt despartiti de viata care vine de la Dumnezeu” –  Noul Testament EASY-TO-READ VERSION 2006

”Alienated from the Life of God” – cum traduc cele mai performante versiuni anglo-saxone (NET Bible, etc)

”Instrainati de viata lui Dumnezeu” cred ca este traducerea cea mai corecta si expresiva, mai corecta decat ”straini de viata lui Dumnezeu”. Instrainati denota o stare in care s-a ajuns. Omul n-a fost facut sa fie strain/despartit/alienat de viata Dumnezeirii. Dimpotriva. El a fost facut dupa chipul si asemanarea Dumnezeirii si spre partasie intima la viata Dumnezeirii desi din statutul limitat al creaturii terestre.

Protoparintii nostri Adam si Eva n-au fost straini de viata Dumnezeirii. S-au instrainat imediat ce au devenit intimi pacatului de care erau instrainati pana atunci. Astfel omul se afla intre doi ”poli”   intre a caror atractie ”magnetica”, apropierea de unul presupune automat instrainarea de celalalt. Cand omul este instrainat de viata Dumnezeirii omul este familiar pacatului. Si viceversa: cand omul nu mai este instrainat de viata Dumnezeirii el devine instrainat de pacat.
Dar ce inseamna sa NU fii strain de viata Dumnezeirii? Unul dintre versetele care  ma ”obsedeaza” si tulbura in ultima vreme este cel pe care l-am citat de curand pe blog:

Isus i-a răspuns: – Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi Cuvântul Meu; şi Tatăl Meu îl va iubi, iar Noi vom veni la el şi vom locui împreună cu el. (Ioan 14:23, NTR)

Oricat de cazuta in dizgratie ar fi mistica crestina biblica azi, textul evanghelic ioanin mai sus citat mi se pare fundamental pentru intelegerea vietii ne-instrainate de Dumnezeu, insasi esenta trairii crestine fiind surprinsa aici: PreaSfanta Treime ”cort-luieste” in viata crestinului care-I devine gazda permenanta si calduroasa vietii Dumnezeirii .
Cat de departe este viata majoritatii zdrobitoare a  crestinilor nominali de aceasta realitate… care tinde sa para doar un vis frumos si idealist…

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: