Dracii in mileniul III(2)


Secventa din una dintre ecranizarile capodoperei lui Dostoievski: „Fratii Karamazov”. Aici demonul ia infatisarea posedatului. Ivan Karamazov vrea sa-i demonstreze demonului propriu ca de fapt nu exista ci este doar o plasmuire a imaginatiei sale bolnave. Demonul insa se simte jignit de un asa tratament si-i demonstreaza suparat ca el chiar exista si nu este doar o fantasmagorie. Iarasi o afirmare explicita a existentei demonilor.

De altfel cel mai tenebros si macabru roman al sau chiar acest titlu il poarta:  ”Demonii”. Si Dostoievski este magistral in modul in care-si construieste personajele si isi exprima ideile prin intermediul lor. Demonii actioneaza la nivelul mintii, cu o inteligenta…diabolica. Omul posedat devine neputincios in a se desprinde din ”plasa de paianjen” tesuta in jurul sau. Tintuit in lanturi de demon omul sfarseste prada scopurilor acestuia.

Dostoievski are marele merit de a scoate din subterna forme de posedare demonica ”invizibile” pentru ochiul obisnuit. Demonizatul poate parea sau fi foarte respectabil,inteligent, fermecator. Toate acestea nu fac insa decat sa sporeasca puterea vrajei si hipnozei demonice.

Privita din aceasta perspectiva lumea noastra nu mai pare asa de-demonizata. Dimpotriva, dracii apar intr-o lumina mai clara: si-au perfectionat metodele, s-au specializat in deghizare si ocultarea identitatii. De pilda, lumea de azi in care omul asupreste pe om si acest lucru pare ”normal”, apare astfel ca o lume in care dracii poseda ”discret” pe exploatator prin patima lacomiei pentru a-l face si pe exploatat sa-i cada-n plasa ”gratie” dez-umanizarii exploatatului privit doar ca un animal bun de munca si scos bani de pe spinarea lui.

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: