A fi sau a nu fi: teolog crestin


TEOLÓG, teologi, s.m. Persoană care se ocupă cu probleme de teologie; specialist în teologie.

TEOLOGÍE s. f. disciplină care se ocupă cu expunerea şi fundamentarea teoretică a izvoarelor şi dogmelor unei religii.; Tratare speculativă care, din interiorul fiecărei religii, studiază divinitatea, puterile şi atributele acesteia.

Asta zice DEX-ul  ca e un teolog si teologia. Ce este un teolog crestin? Ce nu este un teolog crestin?

Recentele discutii cu un prieten teolog (crestin ?!) vrajit de ”stiinta”, care-mi invoca faptul ca ”teologii contemporani merg mai departe in cautarea de noi sisteme”, au ”clocit” aceasta postare : Cine poate fi numit, pe drept cuvant, ”teolog”, si inca unul crestin?

Nu orice om care vorbeste despre Dumnezeu este un teolog – altfel si birjarul care injura de mama focului si toti dumnezeii ar fi un ”teolog”…si el spune ceva despre Dumnezeu.

Care ar fi conditiile pentru ca cineva sa se poata numi ”teolog crestin” si sa nu minta? E clar ca si imamul poate fi un teolog – dar el nu e crestin! Trebuie deci ca un teolog  – pentru a fi crestin – sa creada in Dumnezeul crestinilor. Adica in Sfanta Treime, in deplina dumnezeire a Fiului si a Duhului Sfant.

Crestinii NU cred intr-un Dumnezeu mut! El a vorbit, iar cuvintele Sale au fost adunate intr-o carte numita Sfanta Scriptura. Indiferent de compozitia canonului biblic ( protestant vs catolic vs ortodox) si de completarea lui sau nu cu Traditia, crestinii au crezut si cred de secole ca Dumnezeul triunic  a vorbit iar Cuvantul Sau scris este cuprins intre paginile Sfintelor Scripturi. Si in final a vorbit in persoana, dupa ce S-a intrupat si a vietuit printre noi; a vorbit pana L-am rastignit pe cruce… si inca mai vorbeste prin Duhul Lui.

De asemeni, de-a lungul secolelor crestinii, indiferent de diferentele de interpretari dintre ei, au acceptat un credo/crez minim ca miez/nucleu al credintei lor.

Ca sa te poti numi asadar teolog crestin trebuie sa :

1. crezi in Dumnezeul crestinilor – Sfanta Treime

2. sa crezi in descoperirea de Sine a lui Dumnezeu prin Cuvantul Scris si Cel Intrupat, Cuvant scris si intrupat pe deplin credibil si inspirat divin

3. sa marturisesti impreuna cu comunitatea crestina credeul/crezul care sintetizeaza esenta credintei crestine (daca traiesti dupa ce acest crez a fost elaborat…).

Nu este suficient asadar sa crezi intr-un Dumnezeu – si dracii cred si se infioara. Acel Dumnezeu trebuie sa fie Sfanta Treime nu orice Dumnezeu – ca unitarienii, mahomedanii sau evreii.

Mai trebuie sa crezi impreuna cu Cristos( Matei 4:1-11) ca Dumnezeu a vorbit si prin Scripturile sfinte, Cuvant viu prin care se poate trai chiar si ca alternativa la paine… Cuvant inspirat plenar si dumnezeieste, care poate fi citat de Dumnezeu (normal!, se citeaza pe Sine! 🙂 ) ca adevarat in disputele cu diavolul insusi.

Si ca sa fii teolog crestin trebuie sa crezi si marturisesti impreuna cu comunitatea de credinta a crestinilor crezul ei/lor. A refuza sa o faci inseamna a fi revizionist, a reconstrui(deci respinge!) teologia crestina in chiar miezul ei dupa tipare ce-i sunt straine istoriei ei.

Pusi in fata acestui test minimal cati dintre ”teologii contemporani” sunt si teologi crestini? Cati dintre ei cred in Sfanta Treime ca Dumnezeu A-toate-facatorul , cati cred in Scripturi ca fiind divin inspirate si vrednice de crezare, si cati chiar cred si marturisesc crezul crestin fara sa minta?

Acestea fiind spuse, sa nu se mai justifice nimeni cu ”teologii moderni” : multi dintre ei or fi teologi dar putini dintre ei mai sunt si  crestini! ”Teologia” ”Dumezeu a murit” este doar un exemplu extrem. Insa cum ramane cu ”teismul” evolutionist? Nimeni sa nu se insele. Dracul e cel mai bun teolog. Dar nu-i crestin desi stie! ca Dumnezeu e Treime, ca Biblia e inspirata divin si ca crezul este adevarul in nuce. A sti insa nu e suficient. La fel si Ivan Karamazov: precursorul teologilor moderni… Mai trebui sa si actionezi dovedindu-ti credinta: sa-L iubesti plenar pe Dumnezeul Triunic, sa-I asculti la litera Cuvantul ( scris si intrupat) si sa marturisesti impreuna cu fratii tai, chiar si cu pretul vietii, credinta ta in fapte.

Ce diferenta este intre un teolog si un geolog? De la cer la pamant.

Dar intre un teolog crestin si unul necrestin? De la rai la iad.

Teolog este cel ce se roaga si ca cel ce se roaga e teolog. (Evagrie Ponticul)

489. Cu privire la lucrurile lui Dumnezeu, singurii care ştiu ceva cu adevărat, sunt cei ce iubesc. ( Vladimir Ghika, Gânduri pentru zilele ce vin )

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to A fi sau a nu fi: teolog crestin

  1. Pingback: A fi sau a nu fi: teolog crestin - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. admin says:

    Sfântul Grigorie de Nazianz: « Teolog este cel care se roagă, teolog este acela care contemplă, teolog este acela care meditează cuvântul lui Dumnezeu şi-l păstrează în suflet şi în viaţa sa »

    Sf Ioan Evanghelistul[Teologul], Sf Simeon Noul Teolog , Sf Grigorie Teologul …

    La o privire pe acatistul Sf Simeon, cum e un teolog: „”graitor prea intelept de cele dumnezeiesti, inaltime a cunostintei dumnezeiesti cu anevoie de atins de multi, vistieria iubirii lui Hristos, vas de mult pret al cugetarii dumnezeiesti, comoara invataturilor Duhului, templu tainic al Treimii….””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: