AUDIO: ”Urmarea lui Hristos” de Thomas a Kempis


Inca o exceptionala carte de devotiune crestina in format audio.

Imitaţiunea lui Cristos / Urmarea lui Hristos[1] (în latină Imitatio Christi / De Imitatione Christi) este o operă de pietate creştină, atribuită, în general, călugărului german Thomas a Kempis. A fost redactată la sârşitul secolului al XIV-lea sau la începutul secolului al XV-lea, în limba latină. Lucrarea este reprezentativă mişcării de reformă spirituală denumită Devotio Moderna.

Textul său este un ajutor pentru rugăciune şi devoţiuni personale. Unii văd Imitatio Christi ca pe unul din tratatele majore de morală creştină.Lucrarea este atribuită preotului german Thomas a Kempis, din moment ce 60 din cele 66 de manuscrise poartă semnătura acestuia.

Atribuirea operei a fost mult discutată şi disputată. A fost vorba despre italianul Ioannes Gerson[2], din ordinul călugăresc al Sfântului Benedict, de Jean Gerson[3], cancelar al Universităţii din Paris, de misticul neerlandez Gerard Groote. Însă potrivit opiniei care prevalează astăzi în mediile specialiştilor, autorul ar fi Thomas a Kempis, călugăr german din Mănăstirea augustină Sfânta Agnes, situată în Ţările de Jos.

În fapt, doisprezece contemporani îi atribuie Imitaţiunea lui Cristos lui Thomas a Kempis: Jean Busch (1400-1479); Hermann Ryd (1408-1483); Jean Monbrun (1460-1502); Adrien de But (1480); Wessel Gandsfrod (1489); Farinator; Peter Schott; Tritheme; Pirckamer; Martin Simus; biograful anonim al lui Thomas a Kempis; editorul primei traduceri franceze a Imitaţiunii în 1493. Toţi afirmă, mai mult sau mai puţin clar, paternitatea lucrării lui Thomas a Kempis.

Lucrarea a fost citită de către Sfântul Ignaţiu de Loyola, în timp ce se afla într-o peşteră în Manresa, şi a ajutat la conceperea ignaţiană a Exerciţiilor spirituale.

Imitatio Christi, „îndată după Sfânta Scriptură, este cartea cea mai citită pe faţa pământului, precum şi cea care a lucrat cele mai multe întoarceri la Dumnezeu a sufletelor păcătoase.”[6]

Sfântul Ignaţiu de Loyola le recomanda discipolilor săi s-o deschidă mereu – chiar şi la întâmplare -, încredinţat că, indiferent la ce pagină s-ar opri ochiul, învăţătura şi poveţele aflate acolo vor folosi sufletului din belşug.”[7]

Mai aproape de zilele noatre, Leibniz scria undeva că Imitatio Christi este „una dintre cele mai bune cărţi care s-au scris cândva”

Atât credincioşii catolici, credincioşii ortodocşi, cât şi credincioşii protestanţi admiră Imitaţiunea lui Cristos şi se înfruptă din bogăţia spirituală pe care o degajă.

În zilele noastre, lucrarea suscită unele rezerve întrucât unii estimează că ea ar da prea multă importanţă umilinţei, resemnării şi abnegaţiei.

În cei peste 500 de ani câţi au trecut de la redactarea ei, după Biblie, Imitatio Christi este cartea de îndrumare spirituală cea mai tipărită, în cele mai multe limbi şi în cele mai multe exemplare[9]. În limba latină a fost tipărită în peste 2000 de ediţii.

Prima traducere în limba română o datorăm lui Samuil Micu: De Urmarea lui Hristos, tipărită la Blaj, în anul 1812.

Papa Ioan Paul I a murit[19] în timp ce citea De Imitatione Christi.[20]

De asemeni, aceasta capodopera devotionala a fost foarte pretuita de John Wesley, intemeietorul metodismului.

Despre Liviu
Crestin.

One Response to AUDIO: ”Urmarea lui Hristos” de Thomas a Kempis

  1. Luminița says:

    Excelentă carte!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: