”Preziceri despre A Doua Venire” de C.S. Lewis


Mulţi oameni găsesc că este dificil să crea­dă în acest mare eveniment fără să încerce să-i ghicească data, sau măcar fără să adopte cu titlul de certitudine data pe care i-o oferă pri­mul şarlatan ori primul isteric. Dacă ar fi să scriem istoria tuturor acestor explozii de pre­ziceri ar fi nevoie de o carte, şi ce carte tristă, sordidă şi tragicomică ar mai fi şi aceea! O ast­fel de prezicere circula atunci când Sf. Pavel îşi scria cea de-a doua epistolă către tesaloniceni. Cineva le spusese că „Ziua Domnului ar fi şi venit chiar”. Acest lucru avea, din câte putem deduce, rezultatul pe care îl au de obicei astfel de preziceri; oamenii leneveau şi se ţineau de ni­micuri. Una dintre cele mai faimoase preziceri a fost cea a bietului William Miller, în 1843. Miller (pe care îl consider a fi fost un fanatic onest) a datat A Doua Venire la an, la zi şi chiar la mi­nut. O cometă sosită chiar la tanc a hrănit o ilu­zie colectivă. Mii de oameni au aşteptat venirea Mântuitorului la miezul nopţii de 21 martie şi au purces spre case pentru a lua un mic dejun întârziat în dimineaţa zilei de 22, în zeflemelele unui beţiv.

Evident, nimeni nu ar dori să mai spună ceva care să redeştepte o astfel de isterie în masă. Nu trebuie niciodată să vorbim cu persoane sim­ple şi excitabile despre „Ziua Domnului”, fără a sublinia iarăşi şi iarăşi deplina imposibilitate de a face vreo prezicere. Trebuie să încercăm să le arătăm acestora că respectiva imposibilitate este chiar o parte esenţială a doctrinei. Dacă nu crezi cuvintele Mântuitorului, de ce ai crede în venirea Lui? Iar în cazul în care crezi în acestea, nu trebuie oare să alungi de la tine, în chip de­plin şi pentru totdeauna, orice speranţă de a data acea Venire? Invăţăturile Lui despre acest su­biect au constat, foarte limpede, din trei afirma­ţii: (1) El se va întoarce negreşit; (2) nu ne este dat să putem afla când va fi această Venire; (3) prin urmare, trebuie să fim pregătiţi să-L în­tâmpinăm în orice clipă.

Trebuie să fim pregătiţi în orice clipă

Tocmai pentru că nu putem prevedea mo­mentul, trebuie să fim gata oricând. Mântuito­rul a repetat această concluzie practică iarăşi şi iarăşi; este ca şi cum promisiunea întoarcerii ar fi fost făcută numai de dragul acestei conclu­zii. Vegheaţi, vegheaţi, aceasta este povara pe care ne-o aşază pe umeri sfatul Lui. Eu voi veni precum un hoţ. Nu veţi vedea, vă asigur în mo­dul cel mai solemn, nu Mă veţi vedea atunci când Mă voi apropia. Dacă gospodarul ar fi ştiut când avea să vină hoţul, ar fi fost pregătit pen­tru el. Dacă servitorul ar fi ştiut când avea să vină acasă stăpânul lui, nu ar fi fost găsit beat în bucătărie. Insă nu au ştiut. La fel şi noi. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi în orice clipă. Morala este fără doar şi poate suficient de sim­plă. Şcolarul nu ştie ce parte a lecţiei sale din Vergiliu va trebui să traducă; din acest motiv, el trebuie să fie pregătit să traducă orice pasaj. Santinela nu ştie când postul său va fi atacat de un inamic, nici când va veni un ofiţer în in­specţie; din acest motiv, el trebuie să rămână treaz tot timpul. Intoarcerea este cu desăvârşire imposibil de prevăzut. Vor fi războaie şi zvonuri despre războaie şi despre tot felul de catastrofe, aşa cum sunt tot timpul. Lucrurile vor fi, în acest sens, fireşti, până la ceasul la care cerurile se vor deschide precum un rulou de pergament. Nu poţi să ghiceşti care va fi acesta. Dacă ai pu­tea, unul din principalele scopuri pentru care ni s-a prezis Venirea ar fi zădărnicit. Iar sco­purile lui Dumnezeu nu sunt atât de uşor de zădărnicit. Ar trebuie să ne închidem urechile dinainte la orice ne-ar putea spune vreun William Miller al viitorului. Nebunia fie şi de a-l asculta este aproape egală cu nebunia de a-l crede. El nu are cum să ştie acel lucru pe care pretinde, sau crede, că îl ştie.

The World’s Last Night

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to ”Preziceri despre A Doua Venire” de C.S. Lewis

  1. Pingback: ”Preziceri despre A Doua Venire” de C.S. Lewis - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Pingback: ”Placinta” mea si ”placinta” cronicarului londonez « Pro(-)scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: