WikiLeaks – reamintiri de luat a-minte(1)


Mega-Scandalul secolului probabil, dezvaluirile Wikileaks  ne reamintesc cateva adevaruri  care ne indispun dar care sunt mai mult decat necesare a fi pastrate oarecum constant in minte:

1. Aparentele sunt (foarte) inselatoare. A te lasa leganat de gandul ca oamenii nu-s parsivi si egoisti, este sinonim cu a-ti comanda si servi singur niste hiper-deceptii cu consecinte deloc previzibile. ”Omul pentru om este lup”este o realitate cat se poate de cinica dar veridica. Diplomatia nu este decat ”ambalajul” amabil al unor relatii de forta. Realitatea nuda si hidoasa este ca lumea se imparte in stapani si robi, in brute si victime, in manipulatori si mase de manevra. Asuprirea si sclavia nu imbraca decat masti noi. Camatarul din vechime acum este banca ”cu papion” care daca poate va lua dupa tine si 5 piei – ca sa-l citam pe guvernatorul Isarescu. A te lua dupa aparente inseamna a-ti asigura cateva duzini de tepe gratis.

2. A avea incredere presupune asumarea unor riscuri nu intotdeauna suficient constientizate. Spune undeva in Biblie ca pana si pentru credinciosi sunt vremuri cand sa nu ai incredere nici in nevasta cu care dormi noaptea in pat. Scoaterea pe piata a unor informatii care practic reconfigureaza diplomata mondiala si trag jos mastile de pe fetele zambitoare cu cutite ascunse la spate arata vulnerabilitatea ”porumbelului” odata scapat care va ajunge conform legilor lui Murphy exact acolo unde ti-e cel mai penibil sa le stii ajunse. A avea incredere in absenta unor garantii (oricum insuficiente)  inseamna a uita ca omul ”de la natura”/pacat e o curva care se/te vinde pentru a-i fi lui mai bine.  A uita ca tradarea si turnatoria alaturi de prostitutie sunt printre cele mai vechi si mai perfectionate ”arte” ale ticalosiei umane.

3. Haiducia este sinonima streangului – indiferent cat de ”democratici” si mari aparatori ai ”drepturilor omului”  sunt puternicii zilei. Doar ultra-naivii pot crede ca vanatoarea prin INTERPOL a interfetei publice a Wikileaks, Julian Assange,  urmareste banala ”clarificare” a unor presupuse infractiuni de natura sexuala. Individul i-a lasat cu pantalonii in vine pe mai marii SUA si altii si asa ceva nu se poate plati decat cu capul. Bin Laden deja are concurenta serioasa pentru titlul de ”most wanted”. De fapt lovitura de imagine si impactul ”bombei atomice” numita wikileaks pentru SUA si diplomatia mondiala face din Bin Laden doar un mic copil ce se joaca cu artificii.

4. Informatia la timpul si locul potrivit inseamna putere de cea mai inalta… putere. Cand Alvin Toffler spunea ca puterea este tridimensionala (forta armata-bani-informatie) stia ce spune. Cine are azi informatia care trebuie si contextul care sa-i amplifice exponential impactul facerii publice poate invinge fara sa traga un glont fizic. Cum poate un om ascuns intr-un buncar fara nici un fir de praf de pusca sa provoace o superputere capabila sa distruga o planeta intreaga? Cum pot sa tremure cei mai temuti oameni ai planetei in fata unui computer si a monitoarelor? Simplu. Informatia care demasca, schimba,revolta, mobilizeaza,invinge!

5. Dusmanii pe fata sunt preferabili ”prietenilor” pe din dos. Dusmanul invizibil sau deghizat in cel mai intim confident sunt mult mai periculosi decat dusmanul din transee, oricat de redutabil ar fi. Macar il vezi si stii sa te retragi sau sa ceri armistitiu in sperantei reluarii luptei cu mai multi sorti de izbanda.

Interesante ar fi aplicatiile la viata crestina ale observatiilor de mai sus. Poate intr-o alta postare…

PS: Vezi si : In Numele Trandafirului. WikiLeaks fata in fata cu secretele si abuzurile Puterii

Despre Liviu
Crestin, absolvent al unei facultati de teologie (protestanta). Pasionat de Biblie, carte buna, muzica buna, film bun,alte bunatati... si teologie comparata si istoria Bisericii. De orientare teologica Wesley-ana, simpatizant al paleo-ortodoxiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: