Valul islamic, statul secular si pozitia crestinului


Inceputul acesta de saptamana a adus in atentia lumii situatia din Franta unde femeilor musulmane le este interzis prin lege sa-si acopere fata asa cum le cere religia islamica. Odata cu intrarea in vigoare a legii s-au operat si primele arestari.

Care ar trebui sa fie atitudinea crestinului fata de aceasta ingradire a libertatii de exprimare a credintei femeilor islamice?Are dreptul statul (francez – in cazul de fata) sa oblige prin forta legii cetatenii sa-si calce credinta atat timp cat manifestarea credintei in actul prohibit de lege nu aduce atingere securitatii statului si nu jigneste credinta altor cetateni? Trebuie crestinul sa ia apararea femeii arestate pentru ca nu si-a tradat credinta coste cat ar costa?

Crestinul este si trebuie sa fie aparatorul libertatii de inchinare, fie si o inchinare gresita dupa parerea sa. De aceea un crestin trebuie sa ia apararea unui mormon de exemplu, daca acesta este persecutat pentru ca-si manifesta credinta, daca acea manifestare nu reprezinta un pericol pentru societate.

La fel si in cazul femeilor islamice. Crestinii ar trebui sa faca front comun in fata statului secular care persecuta pe motive religioase desi pozeaza in aparatorul libertatilor si drepturilor omului. Franta seculara , dupa ce a decimat crestinismul autohton , a luat in colimator acum islamul.

„Nu e vorba de securitate, nu e vorba de religie, ci de respectarea principiilor noastre republicane”, a afirmat Michele Alliot-Marie, deținătoarea portofoliului justiției. „Franța, țara secularismului, garantează respectul tuturor religiilor dar, a-ți ascunde fața sub un văl este împotriva ordinii sociale publice, indiferent dacă este un act forțat sau voluntar.”

”A-ți ascunde fața sub un văl este împotriva ordinii sociale publice, indiferent dacă este un act forțat sau voluntar.” ??? Ce altceva decat cel mai fundamentalist talibanism secular exprima aceasta ”explicatie” oficiala??

Legea care permite arestarea femeilor pentru ca-si respecta portul indicat de religia lor este una abuziva, nedreapta si neavenita. Atat timp cat felul de a se imbraca al femeilor musulmane nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii statului si a bunelor moravuri, masura nu se ”justifica” decat prin ratiuni de razboi cu o minoritate religioasa caruia i se incalca drepturile de libera manifestare a credintei. Este vorba de un dictat radical secularist care persecuta o religie manifesta incomoda. Daca femeia musulmana se imbraca asa din convingere si vointa proprie, fara a fi obligata de cineva, statul nu are absolut nici un drept de a interfera cu convingerile femeii si punerea lor in practica. Asa cum unei femei mondene i se garanteaza dreptul a-si exprima personalitatea si caracterul cum pofteste, tot la fel si femeia musulmana are acelasi drept.

Culmea, Franta incarcereaza femeile carora nu li se vad decat ochii, dar prostituatele despuiate sunt tolerate, iar industria revistelor deocheate este o afacere mai mult decat prospera… Statul secular este noua Inchizitie:

Politia din Franta a informat ca a emis prima amenda unei femei care isi acoperea fata cu valul islamic, in baza legii care interzice burqa si niqab-ul, intrata in vigoare luni, relateaza BBC.

Politistii au oprit femeia, in varsta de 27 de ani, intr-un complex de magazine din Paris, luni seara, si i-au intocmit o amenda care o obliga fie sa achite 150 de euro fie sa se inscrie la cursuri de cetatenie timp de o luna.

Faza cu cursurile de cetatenie tare mai aduce cu cursurile de  ”reeducare” din inchisorile comuniste sau cu sedintele de reconditionare din ”Minunata lume noua” a lui Huxley. Unde este indignarea crestina fata de aceste abuzuri nesimtite si sfidatoare?

Cred ca un gest frumos din partea crestinelor fata de femeile musulmane ar fi ca acestea sa poarte in public macar o zi fata acoperita, ca semn de protest si sfidare fata de abuz si solidaritate cu cele abuzate. Nu stiu daca guvernul francez isi va permite sa umple inchisorile cu zeci sau sute de mii de femei… Din pacate insa femeile Frantei ”crestine” numai crestine nu-s:

(… ) sprijinul popular este covârșitor: un sondaj internațional din aprilie-mai al Pew Research Center a arătat că 8 din 10 francezi sprijină legea interzicerii purtării vălului integral.

Ma mai intreb si unde-s marii aparatori ai drepturilor omului de prin bisericile care se bat cu pumnul in piept la acest capitol…

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to Valul islamic, statul secular si pozitia crestinului

  1. Rojneac Vasile says:

    E normal ca femeile musulmane să-și respecte credința oriunde ar fi în lume și mai ales în Franța unde există libertate religioasă. Eu cred că cei din Franța vor să se debaraseze astfel de musulmani sau în cel mai rău caz vor să vadă femeia goală pt. poftele lor spurcate. Mai nou asa e moda doar simbolic să fi îmbrăcat , totul pt. patimi…….

  2. Bogdan Burghelea says:

    Şi eu mi-am pus deseori această întrebare: de ce creştinii nu îşi ridică glasul pentru apărarea unei valori fundamental creştine – dreptul de închinare?

    Un răspuns posibil: Europa e săracă de creştini, iar lumea nu mai cunoaşte decît ceea ce se petrece la televizor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: