M­-ar primi Hristos? (N. Steinhardt)


Londra 1938
Duminică îmi petrec după­-amiezele plimbându-­mă în City. Străzile sunt absolut pustii. Merg trei­-patru ore în şir fără a da de un singur om. Câte o pisică iese dintr-­un gang şi­-mi taie iute drumul ori o ia agale de­a lungul zidurilor. Am impresia că pentru mine singur se desfăşoară ca pe o scenă turnantă decorul acesta urban, că sunt spectatorul unic al unei feerii ca Ludovic al II­-lea al Bavariei în operele lui Wagner, uneori montate şi cântate numai pentru el.
La intervale dese: biserici, capele. Unele pitite prin curţi, ganguri, colţuri neaşteptate. (Dickens: case mici despre care s­-ar zice că s­-au jucat de­-a v­-aţi ascunselea printre cele mari.) Sunt închise. Aş dori să intru. M­-ar primi Hristos? Nu mă poate primi. Cu alde mine nu are a face, ne urăşte. Dar dacă nu urăşte pe nimeni? Dacă se plimbă şi el pe străzile acestea pustii şi misterioase în căutare de suflete? Dacă e liberal şi tolerant şi are o inimă de vânător? Ca să mă apropii de el ar trebui să trec prin apa unui cazan, să mănânc pâine şi să beau vin care sunt carne şi sânge. De ce a statornicit barierele acestea? Ce departe e. Ce ferecat. Şi totuşi simt că mai păşeşte cineva pe caldarâmul acesta (bântuit de atâtea fantome); dar nu calcă, lunecă; pluteşte oare pe asfalt aşa cum a mers, zice­-se, pe valurile lacului de la Tiberiada?

Jurnalul Fericirii

Hristos nu doar ca l-a primit dupa indelunga asteptare, dar l-a si urmarit intocmai cum Il banuia: ca un vanator perseverent, chiar si pe strazile Londrei. Nu doar un irlandez protestant i-a prezis convertirea la Hristos, in urma unui vis? Iar barierele strasnice care credea Steinhardt ca se vor dovedi ferecate pentru el, i s-au revelat curand ca fiind de fapt porti de ”miere” spre Fericirea fericirilor … desi cazanul era cu apa viermanoasa!

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: