Sex in paradis? Nu, ci ceva infinit mai ”hot”


Litera şi spiritul Scripturii, ca şi a întregu­lui creştinism, ne interzic să presupunem că via­ţa de după Noua Facere va fi o viaţă sexuală; acest lucru ne sileşte însă imaginaţia să se mul­ţumească cu alternativa, dătătoare de lehamite, fie a unor trupuri care cu greu ar putea fi luate drept trupuri umane, fie a unui post perpetuu. In ceea ce priveşte postul, cred că felul nostru de a vedea lucrurile astăzi ar putea fi asemănat cu cel al unui copilandru care, după ce i se spu­ne că actul sexual este cea mai înaltă plăcere a trupului, întreabă imediat dacă poţi să mă­nânci şi ciocolată în acelaşi timp. Când i se va răspunde „Nu”, el va crede, poate, că lipsa cio­colatei este principala caracteristică a sexua­lităţii, în zadar îi spui că motivul pentru care iubiţii prinşi în extazul lor carnal nu se apucă să mănânce ciocolată este că ei au o preocupa­re mult mai bună. Băiatul ştie ce e aceea cio­colată; el nu ştie ce este acel lucru pozitiv care o exclude. Şi noi suntem în aceeaşi situaţie. Ştim ce e aceea viaţa sexuală; nu ştim, cu ex­cepţia unor slabe scăpărări, ce este acea alter­nativă care, în Cer, nu va mai lăsa loc pentru aşa ceva. Prin urmare, acolo unde ne aşteaptă prisosul, noi ne temem că vom fi puşi la post. Dacă negăm ideea că viaţa sexuală, aşa cum o înţelegem noi în prezent, este parte a beatitu­dinii finale, nu este necesar, evident, să presu­punem că va dispărea şi diferenţa dintre sexe. Ceea ce nu mai este necesar pentru scopuri bio­logice putem presupune ca va supravieţui de dra­gul plenitudinii. Sexualitatea este instrumentul atât al virginităţii, cât şi al virtuţii conjugale; băr­baţilor şi femeilor nu li se va cere să arunce ar­mele pe care le-au folosit victorioşi. Numai învinşii şi dezertorii îşi aruncă săbiile. Invingătorii şi le bagă în teacă şi le păstrează. Cuvântul care ar descrie mai bine viaţa cerească nu este „a-sexuală”, ci „trans-sexuală”.

C.S. Lewis, Despre minuni

Abandonat fiind cu totul şi sortit unei trăiri în plină pătimire dialectică, înţeleg că ajutor raţional nu pot primi de nicăieri; stupefiantele, alcoolul, erosul, mângâierile prin iluzii sau manii nu sunt valabile pentru că mă pun la discreţia bunăvoinţei altuia şi sunt temporare, ba şi supuse capriciilor timpului care le degradează;

N. Steinhardt, Jurnalul fericirii

Cei doi titani ai credintei din secolul trecut, fac lumina si liniste intr-un subiect foarte … hot(pentru destui). Primul ilustreaza cum nu se poate mai nimerit ca noi ”cunoastem doar in parte” si de-asta ne dezlipim asa greu de ce ni se pare dulcele maxim, cand daca am sti de o Dulceata incomparabil mai placuta, dulceata pe care o stim si-ar pierde vraja. Al doilea rupe vraja sexului aratandu-ni-l asa cum e: temporar, ciunt, la mana altuia.

O atractie/frumusete se va dovedi nesatisfacatoare cand vom descoperi alternativa unei Frumuseti/Atractii mult mai teribile. Frumusetea creaturii va ceda in fata Frumusetii Creatorului (de frumuseti).Frumusetea mica si insignifianta va fi biruita-absorbita intr-o nespus de mai mare si coplesitoare Frumusete. Ti se va lua/duce pofta de eros cand acesta va pali si se va topi in fata Iubirii far-de-pereche. Dar nu oricine poate duce si pricepe asta ”hrana tare” (Matei 19:10-12, 1 Corinteni 7:1-2,7-9 )

PS: secvente video din ecranizarea vietii sfantului Francisc de Asissi, cel supranumit ”alter Christus” datorita vietii sale; scenele redau: 1. gasirea Bucuriei ; 2. intelepciunea  cuminteniei vis-a-vis de sexualitate; 3. fericirea ”trans-sexuala” dupa vorba lui C S Lewis

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: