Samanta pacatului


30. El a mai zis: „Cu ce să asemănăm Împărăţia lui Dumnezeu sau prin ce pildă am putea s-o descriem?
31. Ea este ca un bob de muştar, care, atunci când este semănat în pământ, este cel mai mic dintre toate seminţele de pe pământ,
32. dar după ce este semănat, el creşte, ajunge mai mare decât toate zarzavaturile şi face ramuri mari, aşa încât păsările îşi pot face cuibul la umbra lor.”

(Marcu 4:30-32)

Dar nu numai Imparatia Cerului poate fi asemanata cu o samanta de mustar , care desi atat de mica, da nasterea unui asa copac. Si cu pacatul este tot asa. Unii se intreaba daca o ”greseala asa de mica” precum cea a Evei – a atinge si gusta dintr-un fruct interzis de catre Dumnezeu – este corect sa fie pedepsita cu o napasta asa de mare: moartea, suferinta, alungarea din Rai. Sau daca faptul de a fi ales ca sa impartaseasca soarta Evei de catre Adam a meritat o asa cumplita osanda. Ce era sa faca bietul om: nu era Eva carne din carnea lui si os din oasele lui? Acelora care se intreaba cu privirea la justetea justitiei divine pentru Eva si Adam si intregul neam omenesc ar trebui sa li se arate unde a dus rebeliunea proto-parintilor, care au fost roadele/fructele acelei nesupuneri originare . Puneti in relatie cauza-efect muscatura din fruct cu atrocitatile lui Mengele, cu torturile Inchizitiei, cu iadul Gulagului, cu teribilul experiment Pitesti; toate acestea si infinit de multe altele TOATE sunt nimic altceva decat roadele muscaturii Evei, TOATE sunt ascunse-comprimate – precum energia dintr-o gaura neagra – in acel gest arhi-blestemat al Evei. Spintecarea pantecelor femeilor insarcinate, sfartecarea omului legat de patru camile biciute sa fuga in patru directii diferite, agonia victimelor  lui Vlad Tepes, torturile aplicate lui Smith in ”1984” a lui Orwell, copilul sfasiat de caini in fata ochilor mamei lui – toate aceste mostre minore fata de oceanul imens al cruzimii si barbariei ”umane” , TOATE se afla comprimate infinit in gestul Evei si in alegerea fireasca a lui Adam. Dar suferintele fizice sunt nimic pe langa toate mutilarile sufletesti, toate suferintele inimii si psihicului uman, pe langa universul caznelor sufletesti plecand de la fetita abuzata psihologic de catre ”tatal” ei care ar trebui sa-i fie Tata pana la ultima ordalie sufleteasca in fata caruie omul isi curma zilele nesuportand chinul sufletesc. TOATE sunt ascunse in ”inocenta” muscatura a Evei si in sordida ”solidaritate” a lui Adam cu ne-buna lui. Eva n-a banuit ce ”cutie” a …ei (nu a Pandorei) deschide prin neascultarea ei si ce ”minunatii” se ascund inaluntrul acelei simple muscaturi. Cum nici lui Adam nu i-a trecut prin minte ce va naste solidaritatea lui cu ”coasta” lui data… dracului.

PS: a se vedea si https://sldsjd.wordpress.com/2011/01/19/adame-de-ce-ai-gustat/

Despre Liviu
Crestin, absolvent al unei facultati de teologie (protestanta). Pasionat de Biblie, carte buna, muzica buna, film bun,alte bunatati... si teologie comparata si istoria Bisericii. De orientare teologica Wesley-ana, simpatizant al paleo-ortodoxiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: