”Asta e crestinismul, baiete! Nu…” – N. Steinhardt


Rasfatatura bucuresteana ce esti, fecior de bani gata, becher tomnatic, ovreias frantuzit, crestin, nu cumva proaspat cocolosit în credinta de frica si din nevoia de cuib, de bârlog, de adapost,  desteapta-te  si  priveste  unde  te-ai  bagat :  la  umbra crucii, a unei unelte de tortura de pe care suroieste sângele, pe care sta unul caruia i se destrama bojocii, maruntaiele, rarunchii si nu e numai chinuit si omorât, cu încetul, ci si batjocorit, mai ales batjocorit – si mai ales omorât, ca vita jertfita, ca ucisul ciopârtit cu satârul de un oarecare spintecator. Mate sfârtecate, nadusala,  sânge,  batjocura,  cuie.  Asta  e  crestinismul,  baiete. Nu clopotele bisericii din Pantelimon în zilele de Duminica si sarbatori, nu bradul de Craciun din frumoasa casa Seteanu, nu barba generalului Zossima, nu bomboanele batrânei doamne Eliza Boerescu, vaduva lui Costica, fratele lui Vasile ministrul lui  Alexandru  Ioan  Cuza,  nu  sfatoasele  glume  ale  lumetului popa Georgescu-Silvestru, nu botezul din celula 18 – atât de umil  si  deci  atât  de  maiestos,  atât  de  ascuns  si  deci  atât  de stralucitor – , nu, nu ecumenismul fagaduit atât de grabnic (si oricum evocator al fastului Romei, splendorilor Italiei si rafinatei  topologii  latine),  nu  gesturile  de  împacaciune  atât  de lesnicioase de fapt si, oricum, de izvoditoare de pace, liniste si subterana mândrie, ci asta : crucea adevarata, enorma, puturoasa, indiferenta ; mânjitura, scârba…

Crestinismul e dogma, e mistica, e morala, e de toate, dar e în special un mod de a trai si o solutie si e reteta de fericire. Mai ca as spune ca e supradeconectare, supra-LSD. Pe lânga doctrina crestina, cerintele si rezultatele ei, toate stupefiantele si halucinogenele sunt leac babesc, dilutie Hahnemann  minimala, roaba neolitica.
Nu exista mai zguduitoare terapeutica (ne cere imposibilul) si nici medicament mai eficace (ne da libertatea si fericirea fara a mai fi nevoie sa trecem pe la traficantii de heroina).
Crestinismul da pace, liniste si odihna – dar nu searbede si monotone,  ci  pe  calea  aventurii  celei  mai  temerare,  a  luptei neîncetate, acrobatiei celei mai riscate. Un trapez la mare înaltime –  si nici o plasa dedesubt.
Nu înteleg cum de nu vad pelerinii aventurilor si petitionarii fericirii ca trec pe lânga ceea ce cauta. Eu unul vad crestinismul ca pe un hiperacid lisergic si o versiune mai ”tare” a unor carti ca Arta de a fi fericit sau Cum sa reusesti în viata a lui Dale Carnegie.
Isihie : fericire. Si nu numai în anumite locuri, la sfântul munte. Pretutindeni. O reteta universala.

Jurnalul Fericirii

Despre Liviu
Crestin, absolvent al unei facultati de teologie (protestanta). Pasionat de Biblie, carte buna, muzica buna, film bun,alte bunatati... si teologie comparata si istoria Bisericii. De orientare teologica Wesley-ana, simpatizant al paleo-ortodoxiei.

3 Responses to ”Asta e crestinismul, baiete! Nu…” – N. Steinhardt

  1. Vasile Bel says:

    Steinhardt are in el umor, dramatism dar si sabie ce taie nemilos

    • Liviu says:

      Dumneavoastra ati avut enormul privilegiu sa-l cunoasteti personal, sa stati la taifas impreuna. Cuvintele dvs deci au si mai mare greutate in a-l portretiza. Daca s-ar fi nascut in alta cultura cu alta vizibilitate pe scena lumii, alta ar fi fost soarta si recunoasterea monahului de la Rohia. Dar vorba conului Paleologu (pentru el,zicea,): pomenirea de catre Papa Ioan Paul al II-lea a monahului de la Rohia in cuvinte atat de elogioasa echivaleaza cel putin cu un premiu Nobel.

  2. Pingback: Creștinismul: telenovelă sau film de acţiune? | Deus meus in te confido (Ps 25,2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: