Primul papa iezuit


Nici nu s-a risipit bine fumul alb care l-a anuntat pe noul Suveran Pontif si mass-media deja scormoneste adanc si publica masiv curiozitati despre noul sef al celei mai mari ramuri a crestinismului: catolicismul.

Faptul ca exista o „profetie”  a lui Malachi conform careia proaspat alesul papa va fi ultimul din istorie, coroborat cu unicatul si „premierele” acestei alegeri (primul papa american si, mai ales, primul papa venit din sanul ordinului iezuit) face ca spiritele si speculatiile sa se incinga la maximum.

Pe de o parte catolicii jubileaza ca au un nou succesor la carma imperiului „lui Petru”. Deja modestia noului papa si umorul sau incep sa-l faca simpatic si unora mai putin inclinati spre asemenea simpatii.

Pe de alta parte adversarii papalitatii sau catolicismului vad o amenintare in ivirea noului pontif. Fobia ortodoxa fata de iezuiti ( legitimata istoric cel putin partial) ca si cea protestanta ( la fel de acoperita in istorie, macar partial…)  deja „produc valuri”. O reactie elocventa este cea a pastorului baptist Daniel Branzei. Aceasta retorica este specifica laturii dure a protestantismului. Adventistii au la randul lor socotelile lor cu iezuitii , profeta lor avand citate elocvente in „Marea lupta” la adresa soldatilor lui Loyola.

( Renumele iezuitilor este „binemeritat”: ordinul lor reprezinta spuma intelighentiei catolice inca de cand Loyola si-a organizat adeptii. Societatea lui Iisus a fost replica cea mai dura si mai eficace a Contra-reformei catolice la „dizidenta” protestanta initiata de „ereticul” neamt Martin Luther. Eficienta iezuitilor in combaterea protestantismului si recuperarea teritoriilor pierdute este spectaculoasa si incontestabila. Mi-ar trebui multe pagini sa enumar doar ispravile mai mult decat remarcabile ale calugarilor „negri”. )

O alta parte a protestantilor, mai putin incrancenati, privesc binevoitori si cu speranta spre aspectele pozitive ale unui papa ce si-a propus sa aminteasca de Sfantul Francisc de Assisi, cel supranumit „alter Cristus” , si atat de placut portretizat in pelicula lui Zefirelli.

Nucleul dur al ortodoxiei nici el nu se va lasa mai prejos,papa-iezuit fiind o tinta perfecta pentru tirul fanilor Athosului. Nu m-ar mira deloc daca retorica lui Dostoievski  vis-a-vis de „Societatea lui Iisus” va fi citata si ras-citata, comentata si ras-comentata.

Ca unul care am fost mereu fascinat de iezuiti  (de care m-am interesat indeaproape, pomenindu-i si in predici …) , sunt si voi fi foarte curios de evolutia acestui papa destept si de impactul sau asupra detractorilor Societatii lui Iisus. Va fi un pontificat provocator si controversat. Dar sunt sigur ca papa Francisc – primul papa iezuit – va marca papalitatea si catolicismul cum numai un iezuit o poate face…

Despre Liviu
Crestin, absolvent al unei facultati de teologie (protestanta). Pasionat de Biblie, carte buna, muzica buna, film bun,alte bunatati... si teologie comparata si istoria Bisericii. De orientare teologica Wesley-ana, simpatizant al paleo-ortodoxiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: