Toată lumea are IN PARTE dreptate – N. Steinhardt


Până la urmă îmi pare că toată lumea are în parte dreptate, că fiecare deţine o părticică dintr‑însa. Da, toţi au dreptate. (Iar nu: nimeni n‑are dreptate.) Şi hitleriştii, că prea a fost absurd tratatul de la Versailles şi prea cumplită mizeria Germaniei după război. Şi comuniştii, că există cu adevărat exploatare şi sete de bani şi sărăcia‑i lucru rău şi urât şi nu duce la nimica bun şi de folos. Până şi social‑democraţii, până şi ei au fărâma lor de dreptate, aşa căldicei ce se află, şi nătângi de dau în gropi şi fac comuniştii ce vor cu ei. Toate popoarele, toate doctrinele şi fiecare ins pentru sine. Nu există o teorie care pe toate, singură, să le poată lămuri şi rezolva, nu există glas care să poată striga: numai eu, voi nu. Şi bine face Dumnezeu că trimite ploaie şi peste cei buni şi peste cei răi, şi peste liberali şi peste ţărănişti, şi peste sionişti şi peste cuzişti, şi peste ortodocşi şi peste adventişti (măcar că nu se spală sâmbăta), şi peste legionari şi peste simplii contrarevoluţionari.

Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia

Bine le mai zice parintele Nicolae! 🙂 Problema este ca desi fiecare are cate nitica dreptate , fiecare partid (politic, religios) sustine ca de fapt el are toata dreptatea/corectitudinea. Cum mai spuneam, fiecare a accentuat si adesea gonflat bucatica de adevar/dreptate „in posesie” si adesea a facut din ea criteriuL autenticitatii , „shiboletul” caruia toti trebuie sa i se supuna:

 • ortodocsii cu traditia patristica – insa s-au impotmolit in anacronisme superstitioase
 • catolicii cu unitatea bisericii – dar au dat-o cu bata-n balta cu infailibilitatea papei
 • luteranii cu sola fide – au neglijat insa faptul ca credinta in fapte se vede
 • calvinii cu suveranitatea divina – au ajuns nefericit la aberatia dublei predestinatii
 • baptistii cu botezul – si numai botezul adult
 • penticostalii cu harismele – pana i-au luat duhurile ne-bune
 • adventistii cu sabatul –  gonflat in „sigiliul lui Dumnezeu”  – sabatul in locul Dumnezeului sabatului- Duhul Sfant 

Nu e deloc de mirare ca astazi tendinta printre crestini este de a evita asocierea cu etichetele si „brandurile” ( partinitoare si subiective ) diverselor partide si partidulete crestine. 

Despre Liviu
Crestin.

2 Responses to Toată lumea are IN PARTE dreptate – N. Steinhardt

 1. Gabi says:

  Tendinta aceasta de neafiliere, de evitare a etichetelor sau brandurilor nu te face imun fata de alte ideologii. Eu cred ca iti da doar un sentiment fals de imunitate. Fiecare afiliat sau neafliat are ideologie care imprumuta si din privat si din „public”. Nu in ultimul rand ne-aflierea este foarte corecta politic, adica un trend liberal – ne simtim bine fara batai de cap si nu deranjam pe altii, deci toata lumea este fericita.

  • Liviu says:

   Corect Gabi. Nimeni nu-ti garanteaza imunitatea, nici macar neafilierea. Dar una e sa stai mereu in „raza de actiune” a unei „goarne” propagandiste si alta e sa se auda si la tine cand un si bemol, cand un fa major… Bineinteles ca fiecare plateste tribut unei anumite formari cu influente adesea… „predestinate”. Cu „corectitudinea politica” a neafilierii insa o zbarcesti. Neafilierea este o forma (extrema) de protest fata de acapararea „scenei” de catre saltimbanci, parveniti si… auto-amagiti. Ca si in politica: refuzul de a vota cu unii sau altii e forma extrema de a-ti arata scarba si dezaprobarea fata de toti. Nici vorba de simtit bine si fericire ca neafiliat. Fiecare simte nevoia de apartenenta, partasie…. Dar decat una paguboasa, mai bine deloc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: