Sanda Stolojan despre ortodoxia „adanca” a lui Steinhardt


Steinhardt a locuit la noi două săptămîni, pînă deunăzi. In fie­care dimineaţă am citit împreună din Evanghelie. Ortodoxia lui e adîncă, trăită cu o căldură şi o competenţă biblică ne-românească. Figura lui, cu trăsături evreieşti (privirea ochilor fuge în lături tot timpul), trecută prin transfigurarea ortodoxă, amin­teşte de un tip de creştin din vremea Sfîntului Pavel. Cînd ţine în mînă Biblia şi o comentează, cu gesturi vii şi exclamaţii vo­cale, ar putea fi un rabin — şi îţi aduci aminte că şi Isus a fost un „rabbi“.
Steinhardt are o pasiune lumească: cinematograful. A fost zilnic la cinema după masă, conform modei româneşti. M-a luat cu el la Isus din Nazaret de Zeffirelli. Pe urmă a vrut să mă ia la filmul despre Hitler. Am refuzat! Două şedinţe de şase ore fiecare era prea mult!

L-am revăzut pe Nicu Steinhardt la decada consacrată lui Eugen Ionescu la Cerisy. Dintre participanţii români la decadă mai făceau parte şi Gelu Ionescu, recent sosit din ţară (a scris un eseu despre Ionescu), Nelly Comorovski, proaspăt refugiată în Franţa, şi mai ales Mircea Eliade şi Cristinel. Completand micro­cosmul românesc, Ţepeneag (care a sabotat discret decada răspîndind zvonul că lipsea critica interesantă — Ricardou, Barthes etc.) şi un evreu român înfipt şi agitat, pe nume Edgar Reichmann. Deasupra tuturor s-a ridicat Nicu Steinhardt. Pre­zenţa lui i-a impresionat pe francezi şi pe ceilalţi străini de faţă. Nicu Steinhardt a vorbit ca om de cultură şi creştin. Ortodoxia lui reprezintă ce este mai bun în credinţa creştină, spiritul de milă şi de toleranţă susţinut de spiritul de luptă întotdeauna treaz, „neadormirea evreiască”.

Sanda Stolojan, Nori peste balcoane Jurnal din exilul parizian

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: