Florin Laiu despre Iacob Coman


Dr. Iacob Coman este un predicator dramatic, spectaculos, talentat şi foarte prolific. Ese un om prietenos şi bun familist, poet şi muzician etc. O mai fi având şi calităţi pe care nu le ştiu eu. Din nefericire însă, uneori este şi excentric în predicare, are tendinţa să şocheze, să manipuleze psihologic. Cu părere de rău trebuie să spun că predica aceasta cu gura mincinoşilor este catastrofală. Nu este o dezvăluire, nici predică de trezire, ci o insultă adresată Bisericii, tuturor colegilor lui (nu numai adventişti) şi chemării nobile de pastor. Faptul că a recunoscut că „şi” domnia-sa este mincinos, aceasta nu salvează situaţia. Dacă are ceva probleme cu nilte colegi, de ce nu a tratat cu ei cazul? De ce era nevoie să meargă în America, să rostească aceste enormităţi teatrale de la un amvon din Chicago? Face rating mai bun acolo? Sau poate se decisese să părăsească slujba şi avea nevoie de un spectacol de adio? Nu-mi este clar, dar situaţia este catastrofală. Ori şi-a pierdut minţile, ori şi-a pierdut sufletul. Dumnezeu să aibă milă de el.

Ce am scris, am scris. Nu sunt pastor, sunt laic. Îl cunosc bine şi tot ce am scris este adevărat. Pastorii pot avea şi defecte, din nefericire (nu obişnuiesc să le caut, le observ doar dacă-mi s-ar în ochi). Fratelui IC care este pastor (nu ca mine) i-ar fi stat bine să se abţină de la un asemenea spectacol de striptease, în care se întoarce cu spatele la public. Este trist ce a făcut şi probabil nu va mai fi recunoscut ca pastor. Dacă un credincios de rând, fie din realism, fie din prostie şi aroganţă (care astăzi există din belşug prin biserici) ar fi rostit asemenea cuvinte, nu era decât un critic de rând, de luat aminte sau lăsat să vorbească singur. Dar ca un pastor să vorbească aşa, este impardonabil. Nu insist, dar mai gândiţi-vă, înainte de a vă repezi la gâtul tuturor pastorilor, ca şi cum ar fi o tagmă instituită de diavol. Chiar dacă unor pastori le lipseşte nobleţea acestei vocaţii (uitaţi-vă şi prin dicţionar, nobil nu înseamnă doar aristocrat), profesia aceasta în sine este nobilă. Iar credinciosul „de rând” de asemenea trebuie să fie nobil, la înălţimea chemării sale de fiu al Împărăţiei. Un creştin meschin este un spectacol mai trist decât un păgân pur..

Din blogosfera : Florin Laiu despre Iacob Coman

Abia scapat dupa ce i-a trecutul glontul pe langa ureche, domn profesor Laiu il urecheaza zdravan pe domn profesor Coman pentru „ca un pastor să vorbească aşa, este impardonabil”. Impardonabil sa te iei de tagma intangibila a popimii azs. A vorbi cam in acelasi ton cu profetul Ezechiel despre pastori devine pentru domnia sa Florin „o insultă adresată Bisericii, tuturor colegilor lui”. Cum sa indraznesti „mojicia” de a spune verde in fata ca pastorii lui Israel de pe vremea lui Ezechiel nu erau sensibil mai breji decat pastorii  azs, si nu numai, de azi ? Oripilat de catastrofa demascarii nelegiuirii la nivel pastoral, domnul profesor Laiu scoate sabia „intru apararea privilegiilor” boierimii azs – vorba unui baron local vandut de pe vremea lui Tepes.

Ca o parafraza la celebra vorba comunista : „Dai in mine?! Dai in fabrici si uzine, dai in clasa muncitoare, dai in fabrici si ogoare!!”, domnul profesor Laiu ii profeteste domnului profesor Coman nici mai mult nici mai putin decat caterisirea pentru aplicatia gresita homiletica (eis-egetica s-ar zice …) exagerata a lui Ezechiel 34. „Excentricitatea” de a se lua de pastori este sinonima pentru domnul Laiu cu „a insulta Biserica”. De unde, deductie logica, Biserica = pastorimea . „Statul sunt eu” redivivus in varianta eclesiologica azs! Casta popeasca azs nu va tolera critici  „socante/manipulatoare”! S-a inteles? Cine nu e cu partidul e impotriva lui, si va fi exclus fara drept de apel! „Biserica” – alias casta pastorilor azs – nu poate fi „insultata” decat cu pretul eventualei eliberari din functie!

Halal „democratie”! „Aferim” domnule profesor Laiu!

Despre Liviu
Crestin.

28 Responses to Florin Laiu despre Iacob Coman

 1. Vaisamar says:

  Sunt perfect de-acord cu Florin Lăiu, nu fiindcă am de apărat „casta” pastorală AZS sau pe cea penticostală, ci fiindcă nu poți pretinde să vorbești ca Ezechiel dacă nu ești Ezechiel! Când vorbești ca Ezechiel, fără să ai calibrul lui, se cheamă că ești în delict de impostură! E o formă de hybris să te consideri la același nivel cu profeții biblici!

  Generalizările făcute de pastorul IC sunt inacceptabile și nu pot fi scuzate decât dacă toată predica e socotită o (nefericită) hiperbolă.

  • Liviu says:

   Manule,
   nu te pripi cu acordurile totale.Nu IC a pretins el ca vorbeste ca Ezechiel… ci eu il intrebam pe FL de ce crede ca pastorii de azi ar fi mai breji decat preotii mustrati de Domnul prin Ezechiel .Tot eu am spus despre „caterisirea pentru aplicatia gresita homiletica (eis-egetica s-ar zice …) „exagerata” a lui Ezechiel 34„. De ce ar sari ca arsi cand cineva le-ar pune in fata cam acelasi mesaj pe care oricum Biblia li-l pune in fata?! N-ar fi o reactie mai pocaita sa te cercetezi daca ti se aplica mustrarea decat sa sari ca ars ca …?
   Si care ar fi problema daca IC chiar ar fi fost inspirat sa spuna ceva asemanator ca Ezechiel de Acelasi Duh care l-a inspirat si pe Ezechiel? Oare nu orice pastor cere calauzirea si inspiratia Duhului in „livrarea” mesajului inspirat? Ca nu orice pastor este inspirat de Cine pretinde ca ar fi e alta socoteala.Deci delictul de impostura apare daca nu esti inspirat de cine spui ca esti. Cati pastori azs, penti etc pica la testul asta? Doamne ai mila!
   Nu-s avocatul lui IC si nici nu-i agreez toate „excesele stilistice” sau „shiboleturile”. Ce stiu insa, si stiu bine, este ca omul cauta sa fie serios si scrupulos in ceea ce invata pe altii. Nimeni nu-i perfect, dar decat pastori „de paie”( cum din pacate sunt mult prea multi) prefer unul ca IC (cu defectele lui…cine e perfect?) care cauta sa traiasca ce invata pe altii si isi ia in serios menirea de a mustra, si nu de a gadila urechi (contra cost…)

   • elenamacaria@gmail.com says:

    Sînt solitară cu cele spuse. Nu-l cunosc pe Coman, dar dacă vreau să asculr o predică bună, atunci doar Coman. Chear şi predica în cauză o consider, după părerea mea neteologică, a fi de un mare curaj şi nu mă interesează prea milt ce spune el de pastori , ci ce spume despre mine, ca membru al acestei biserici… E bine ştiut, adevărul doare, dar e adevăr, de ce să umblăm cu mîţa-n sac, mai ales că are clopoţei? Spună Lăiul ce vrea, dar atît timp cît Coman spune ceea ce trăeşte, e cedibil… cu atît mai mult, cu cît spusele lui sînt întemeate pe adevăr.

 2. Vaisamar says:

  În ce biserică a ținut Iacob Coman această predică?

 3. Florin Laiu, este părerea ta personală, din păcate IC are foarte multă dreptate, cunosc pastori, si nu putini care, predica lui IC reflecta foarte mult viața acestor oameni, daca este sau a fost o predica proasta se vor vedea rezultatele si dupa câte se pare are impact destul de zgomotos odată ce deranjează pe foarte mulți (you2) acum ca, poate a făcut-o cam excentric sau ca a argumentat diferit fata de ce mulți s-ar fi așteptat, atunci spune-mi in ce perioada de timp sar fi potrivit argumentația sa biblica cu privire la ce spune Ezechel? Când eu știu cu siguranță ca mulți pastori sunt doar ; mulgatori, indiferenti fata de oameni din biserica, nu ii interesează decât „lâna, grăsimea sau cât de buna e oaia”, nu dau nume de pastori nu se cade crestineste sa le spui pe nume, catusi ca suna foarte stupid lucrul asta când re gandesti ca asemenea specimene de pastori spun: biserica mea, membri mei, bani mei, curtea mea oile mele, cui nu ii convine poate sa plece din biserica nu i-l tine nimeni.
  Dupa cartea Răscumpărarea Memoriei care a avut un impact destul de zgomotos si mulți dintre pastori si laici au sărit in sus ca si Arși, precum o spui si dumneata si alți, ce ma fascinează este faptul ca, nu ne place sa se știe cine suntem noi cu adevărat si atunci când se va afla ne justificam sau condamnam adevarul, ce adevăr ne face liberi dacă nu acela care ne condamna pacatul?
  Sorry for My spelling
  God bless you

 4. Tim Dubhy says:

  si cine e acest Laiu? si de cand a predica impotriva pastorilor corupti si care uita ca ei de fapt trebuie sa fie slujitori ai turmei lui Hristos, de cand este acest lucru un pacat si ceva impradonabil? pastorii au dreptuti si nu au si obligatii? adica ei nu trebuie sa fie sinceri si sa se pocaiasca?
  Nu mai aparati putreziciunile de la varf!!!!!!!!!!

 5. elisabeta says:

  daca toti ar predica ca I C NE-AM pocai mai repede darrrrrrrrrrrrrrrrrrrr cum sa predice de lucruri care uni din pastorii le fac mai usor decit un membru laic care nu are atitea cunostiinte are dreptate I C mai rar gasesti un pastor ca sa spuna cu tarie cuvintul DOMNULUI se pare ca ne cam supara adevarul haideti sa luam aminte totii si sa ne pocaim

 6. Marius Cristea says:

  Pocăința nu vine nici din mulțimea nici din „tăria” predicilor. Ci dintr-o relație cu Dumnezeu. Sincer nici mie nu îmi place IC. Țipă cam tare și încearcă să impresioneze (prea mult) emoțional. Părerea mea. 😉

 7. Marllene de Rottweil says:

  Cum mai sar mincinosii sa-si apere bunul nume……

 8. Marllene de Rottweil says:

  nu am intalnit in viata mea atata minciuna, coruptie si adulter cum am intalnit la pastorii nostri.
  Cand au datorii se ascund si nu le mai dau. Ba inca te acuza ca tu indraznesti sa-ti ceri dreptul de bani imprumutati lor. Pagubele nu si le asuma, Copii lor stau non-stop pe calculator cu joscuri demonice in mana. Parintii fiind diaconi le cumpara, ca deh, asa-i tehnologia. Copii trebuie sa fie in pas cu moda. Buna-ziua nu dau. Chiar daca ii tii in propria-ti casa pe fii de pastori. E prea are umilinta asupra copiilor de pastori sa le ceri sa te salute in prorpia-ti casa.
  In timp ce tatal predica la amvon, da invataturi membrilor din biserici, sotiile acestora ( nu toate, bineinteles) dau share pe facebook la pagini de pornografie
  copii acestora sunt plini de agresivitate. Si te intrebi oare pastorul I.C. nu are dreptate? Insasi viata unor pastori este o minciuna.

 9. vasile says:

  felicitari Pastore COMAN! pentru curaj astai adevarul.

 10. laurentiu says:

  cind asculti o predica buna ,cauti sa vezi unde esti tu in acel mesaj , asta daca esti crestin adevarat.Predica lui i c este o predica de genul … cine are urechi de auzit ,sa auda…Cei care se simt deranjati nu sunt ucenicii DOMNULUI. Ei vor altceva, ei vor invatatori dupa poftele lor , care sai gidile urechile…..Eu unul ii multumesc DOMNULUI ca ne/a avertizat cu privire la aceste vremuri.Tot ce trebuie facut este ca indiferent cine se urca la amvon , trebuie sa fim BEREENI. IC unul dntre putini pastori sinceri care ii iubeste pe pocaiti si mustra pe smecheri. Luca cap.15 ,este mai multa bucurie in cer pt un singur om care se pocaieste decit pentru 99 care nu au nevoie de pocainta.

 11. peugeot says:

  Stai linistit Florine ca pentru Mr.Coman e o predica ca toate celelalte,nu cred ca a mers in America sa tina aceasta predica in mod special..!!E capabil sa o tina si la tine in casa si in birourile uniunii sau a conferintei si in orice alta parte!!Dupa cate se vede nu ii e frica de adevar sau sa se rusineze de Hristos pt anumite interese asa cum o faceti voi asa zisi teologi…cu totii.Daca vrei sa vezi in practica despre cine e vorba in predica aceasta(excluzandu-te pe tine)te invit sa vi pana in Spania sa vezi miile de membri ai biserici romane AZS si zeciile de pastori care ne conduc(romani)!de spanioli nici nu ti mai spun ca e…….catastrofal(sa te citez pe tine)Daca ai impresia ca in Romania e totul ok si nu ti se potriveste tie si celorlalti membrii atunci taci din gura si lasa predica sa o asculte „cei ce au urechi de auzit”si cei carora li se potriveste.Spuneai ca Iacob Coman e pastor(nu ca tine)si ca iar sta mai bine sa se abtina.Problema aici e,ca toti pastorii se abtin de sute si mii de ani(pastori la kg)si ca sa nu-si piarda locul de muncasi asa zisa reputatie se abtin!si azi maine vei vedea cum se vor ceremonia casatori intre homosexuali la noi in biserica,pt ca „trebuie”sa se abtina ca nu cumva sa te jigneasca!Nu uita ca traim vremurile sfarsitului si ca asta trebuie sa se intample….Hristos va veni cand vom ajunge la starea Sodomei si a Gomorei zice Biblia……si nu suntem departe ,vom ajunge!!Daca vor lipsi astfel de pastori si vor veni din astia democrati ca tine,si pastori care doar observa si trec cu vederea,peste 20 de ani va fi jalnic!Pe zi ce trece e tot mai greu sa asculti si sa gasesti astfel de pastori si asfel de membri.Acum 20-30 de ani era o rusine sa divortezi ,acum e la moda si aproape o normalitate.Pe atunci nu existau re-botezari si re-casatoriri…….acum acestea sunt la ordinea zilei si au devenit spectacole!Implinirea dreptatii seamana cu un balci.Toti cei ce au propovaduit Adevarul au fost aspru sanccionati,sa nu mai spun cat de criticati erau in toate generatiile.In totdeauna s au gasit oameni care sa si astupe urechiile la primirea Cuvantului(ca pe vremea lui Stefan)si cei ce spuneau Adevarul (care intotdeauna supara) au fost eliminati dintre oameni( Hristos,Ioan Botezatorul,Stefan,Petru………si toti martirii)Cati pastori predica in ziua de azi despre sexualitate si fam asa cum vb Coman cu noi cei tineri?Si cati pastori ai auzit sa predice doar din Biblie?Cte predici ssi de la cati pastori ai mai auzit sa predice din aceste versete din Ezechel,Amos..samd.Noi avem predicile noastre si mergi la biserica ca sa ai de unde veni.In fine,Dumnezeu sa ne ajute „sa cercetam totul si sa luam ce e mai bun”si prin Harul Sau sa ne vedem cu totii in Ceruri sa ne cunoastem si sa gustam sa vedem ce Bun este Domnul 🙂 AMIN

 12. lilieceanu says:

  Nu inteleg de ce predicatorii sunt asa de suparati pe dl. pastor Coman, dumnealui a citit din biblie nu a spus nimic din ale lui , Predicatorul care nu se regaseste in versetele din Ezechel cap. 34, precum si in predica respectiv, sa mearga la biserica unde slujeste dl. Iacob Coman si in vazul multimii sa arunce cu piatra in dumnealui. Pe acesta il voi crede ca are dreptul sa vorbeasca impotriva acestei predici, ca de fapt dumneavoastra domnilor pastori nu aveti nimic cu Iacob Coman, nu impotriva lui ati vorbit ci impotriva Cuvantului Lui Dumnezeu. Insasi faptul ca foarte multi pastori s-au rasculat impotriva dlui. Iacob Coman , arata ca predica este mai reala ca oricand
  Ma mir foarte mult, domnilor pastori, cum de nu ati disecat versetul 14 din Faptele Apostolilor cap.4 „Dar fiindca vedeau langa ei pe omul care fusese vindecat, nu puteau zice nimic impotriva” va regasiti in acest verset si actiune?

 13. emil dumitrascu says:

  Pt D-l Contac -care a spus despre I C ca nu poate vorbi ca Ezechiel daca nu esti Ezechiel. Asta ar insemna sa nu mai vorbim nici din alti profeti si nici din noul testament ca doar nu suntem nici Pavel nici Petru nici Hristos

 14. emil dumitrascu says:

  La drept vorbind IC a fost dur si cu oile nu numai cu pastorii.Dar se pare ca oile au urechi si se pot trezi pe cind pastorii au sarit in sus ca le-a aratat adevarata fata

 15. Tim Duphy. Întrebi cine e Laiu ? Unul care plătit fiind ca să fie un cărturar onest, un cercetător al ADEVARULUI pentru a-i învăța pe viitorii pastori cum „să împartă drept cuvântul adevărului”, își permite să facă „acrobații interpretative” dorind să ne vândă un Dumnezeu părtinitor, care pe vremea lui Pavel le cerea femeilor să-și respecte statutul interzicându-le să se ridice mai presus de bărbat, iar astăzi același Dumnezeu ar cere să fie hirotonite. Astea sunt rezultatele profundei lui cercetări. Dacă cineva trebuie să părăsească postul pe care îl ocupă, acela în nici un caz nu este IC, ci profesorul Lăiu.

 16. Nu vă străduiți să-i mai trimiteți mesaje lui F.Laiu. Nu există mesaj care să-l „atingă” sau să-l sensibilizeze. Nici biblia nu poate să-i modifice ideile „înalte” și concluziile la care a ajuns. „Lăsați-l în pace”.

 17. lenuta says:

  dumnezeu sa te intareasca frate coman tot mai mult iar pe cei ce te judeca dumnezeu sai iertel

 18. teofiltripo says:

  Nu il cunosc pe domnul Florin Laiu, pe Coman da. Dintre cei doi il aleg pe cel care nu il cunosc. Bine scris si argumentat. Nu stiu cat i se va permite lui Coman sa bantuie pe la amvoane si conferinte de tineret. Mi se pare ca sufera de un deficit cronic de atentie…

 19. tedi says:

  mai fratilor de ce va deranjeaza cand un om spune adevarul

 20. continuati domnule coman! v.am ascultat si va respect !

 21. EMIL says:

  Ca un simplu pretendent la cer pot sa spun ca la inceput am citit cu luare aminte criticile acide la adresa lui I.C. fara sa-l cunosc si fara sa fi auzit decat o singura predica de a lui.Am cautat predica infierata si spun cu sinceritatea unuia care doreste sa intre pe porti in cetate. Sunt cuvinte tari dar inteleptul primeste mustrarea si se intelepteste pe cand …. continuarea este in scripturi. Daca nu esti mincinos sau surd nu ai de ce sa te superi ci ia ce te zideste si ce -ti da putere si mergi mai departe si inchei zicand : Dumnezeul cel vesnic sa-l binecuvanteze daca a fost sincer si sa-l trezeasca la adevar daca nu. In rest stiti problema cu paiul si barna…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: