Biserica – declinul și limitele ei


Ultimul recensământ din Romania – sub aspect religios precum si ultimele vesti despre declinul numeric al creștinilor din Occident – de exemplu din Regatul Unit – au adus in atentie degringolada crestinismului in tari traditional majoritar crestine si temerea unora de extinctia (in cateva decenii) crestinismului in anumite zone din ce in ce mai secularizate. Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, regretatul papa Benedict al XI-lea a fost criticat ca un „inflexibil” si dur catolic in ce priveste ecumenismul si raportarea la religiile non-abrahamice. Adept ferm al dictonului „Extra ecclasiam nulla salus„, fostul papa a parut sa sa acrediteze ideea ca BisericA poate fi numita doar cea romano-catolica ( asa cum si ortodocsii cred despre ortodoxie…). Ceilalti… „entitati crestine” mai mult sau mai putin apropiate Bisericii.

Intre aceste doua Scylla si Caribda se regaseste insasi problematica identitatii crestine si soarta ei.In definitiv cine este crestin si membru al Bisericii ? Pentru ca de raspunsul la acesta intrebare depinde si soarte Bisericii de care unii se arata ingrijorati.

Parintele Nicolae Steinhardt scria :

Părintele C. Galeriu despre deviza: Extra ecclasiam nulla salus.
Da, desigur, nu există mântuire în afara ecleziei, a Bisericii. Dar putem fi oare noi siguri că Dumnezeu nu are despre Biserică o concepţie mai largă decât a noastră? Nu cumva prin acest cuvânt, restrictiv în gura noastră, El înţelege ceva mult mai cuprinzător, poate însăşi creaţia Sa?… Jurnalul fericirii p 349 (Manuscrisul de la Rohia)

S-ar zice ca aceasta viziune „liberala” a parintelui Galeriu rezolva cumva problema exclusivismului diverselor confesiuni crestine. Intr-adevar, in afara Bisericii nu exista mantuire, doar ca nu orice .. „entitate crestina” 🙂 care se pretinde Biserica are si dreptate in a nega celorlalti calitatea de crestin si apartenenta la Biserica.

Sa existe oare sprijin in Scripturi pentru asemenea „erezie” ?

Scriind crestinilor din Roma , sfantul apostol Pavel/Paul spunea ( citez din versiunea romano-catolica 2020):

Romani 2:28-29 Căci nu cel care pe dinafară [se arată iudeu] este iudeu, nici circumcízia nu este aceea [care apare] pe dinafară, în trup.
Ci [iudeu] este cel care-i iudeu pe dinăuntru, iar circumcízia este aceea a inimii, în duh, și nu în litera [Legii]: lauda acestuia nu-i de la oameni, ci de la Dumnezeu.

Daca inlocuim „iudeu” cu „crestin” si „circumcizie” cu „botez” cam cum ar suna ?

Căci nu cel care pe dinafară [se arată crestin] este crestin, nici botezul nu este aceea [care apare] pe dinafară, în trup.
Ci [crestin ] este cel care-i crestin pe dinăuntru, iar botezul este acela a inimii, în duh, și nu în litera [Legii]: lauda acestuia nu-i de la oameni, ci de la Dumnezeu.

Unii vor protesta si vor spune ca nu asta spune apostolul si ca echivalentele sunt discutabile. Si totusi, principiul nu este acelasi? De ce nu ar fi?

De ce nu ar fi mai ales daca e sa corelam spusele din capitolul 2 cu cele din capitolul 8 tot din Romani ( citez din versiunea sinodala ortodoxa Anania Bartolomeu:

Romani 8:9 Dar voi nu sunteți în trup, ci în Duh, dacă într’adevăr Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi. Dar dacă cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui.
Romani 8:14 Fiindcă toți câți sunt mânați de Duhul lui Dumnezeu, aceia sunt fii ai lui Dumnezeu.

Criteriul apartenentei la familia lui Dumnezeu, Biserica , asa cum bine intuia parintele Galeriu, este altul decar granitele confesionale adesea artificiale si nazuroase. Apostolul face din calauzirea si locuirea de catre Duhul lui Dumnezeu semnul distinctiv al apartenentei la familia lui Dumnezeu. Crestin nu este cel aratat „pe dinafara” si cu „tidula” botezului pe piept asa cum evreu adevarat nu este cel circumcis ci iudeu adevarat este cel circumcis cu inima, in duh, nu in litera.

Asa vazand lucrurile, statisticile recensamintelor au prea putin de-a face cu realitatea duhovniceasca si mult mai mult de a face cu sectarismul, exclusivismul, propaganda, prozelitismul si … cifrele pe baza carora sunt primite subventii de la stat. Indiferent ca in Anglia procentul crestinilor declarati devine minoritar sau ca in Romania Biserica ortodoxa ar fi pierdut 2,3 milioane de credincioși într-un deceniu crestinii sunt cei botezati cu inima , in duh, cei locuiti si calauziti de Duhul Domnului .

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: