Fascinanta Scriptura – agenții 007 ai lui Iosua si contraspionajul preotesc


Biblia este o carte fascinanta . Departe de a fi plictisitoare ( deși Levitic , Numeri , Cronici sunt aparent mai “aride” ) Biblia se pretează , nu in putine pasaje, la scenarii numai bune de … filme de Hollywood .

Așa bunăoară capitolul 2 din cartea lui Isus Navi sau Iosua,  fiul lui Nun. Ce avem noi aici ? Spionaj , contraspionaj , servicii secrete trimise pe pustii de o  frumoasa femeie conspiratoare , o evadare riscanta, coduri secrete . Toate astea in Sfintele Scripturi ? De ce nu ?

Capitolul incepe cu Iosua trimitand iscoade in Canaan. Adica spioni, adica o actiune de spionaj in toata regula  –  scopul era clar : sa iscodeasca sau cerceteze tara si fortareata Ierihonului . Spionaj in Biblie? Dacă e pentru Domnul , de ce nu ? 🙂 Cei doi agenti  007 James Bond evrei trebuie sa fi fost dintre cei mai isteti , alesi pe spranceana, capabili sa se descurce in situatiii imprevizibile, sa iasa basma curata din cele mai incalcite incurcaturi, abili in a induce in eroare – ce fel de spioni ar fi fost niste inocenti care spun „intotdeauna adevarul si numai adevarul” (?) – experti in arta disimularii . Bineinteles, niste „vulpi” perfecte – numai uitati-va cat de bine gasesc solutia pentru infiltrare in randurile inamicului – disimularea aproape perfecta : doi bărbați care merg la … bordel – ce poate fi mai putin batator la ochi, fie ei si mai bine facuti si cu vorba si tenul putin mai aparte . 

In versetul urmator deja intra in actiune contraspionajul canaanit, Oricat de bine s-ar fi infiltrat spionii, regele si secret service-ul Ierihonului erau pe faza. Regele stie exact cand s-au infiltrat spionii evrei si scopul lor : spionaj militar. In versetul 3 vedem ca deja ii localizase pe spioni, la prostituata Rahav,  unde isi trimite trupele de mascati pentru a se ocupa de intrusi.Urmeaza somarea femeii sa-i predea pe agentii evrei cu prezentarea mandatului de retinere si motivarea lui : ” pentru că au venit să exploreze toată țara!”” ( VBRC).
Numai ca prostituata deja hotarase sa-si tradeze regele si a avut timp sa-i ascunda pe spioni pentru a le proteja vietile si misiunea . Dupa cate se vede Rahav nu era doar frumoasa – nu orice femeie avea calitatile necesare profesiei cu pricina – ci si isteata . Nu neaga venirea strainilor – era clar ca secret service-ul era prea bine informat, ci neaga doar ca ar fi stiut de unde sunt. Apoi croseteaza o poveste cat mai credibila si trimite baietii de la contraspionaj pe pustii, pe o pista falsa. Se pare ca a fost atat de convingatoare incat contraspionajul nu o banuie decat de bune intentii si drept urmare se duce pe pista falsa nascocita de Rahav. O femeie nu doar frumoasa, dar si isteata foc si curajoasa foarte.
Si totusi, o femeie: temătoare și .. pragmatica – asa o vedem in versetul 9. Se duce la spionii evrei acolo unde ii ascunsese atat de eficient, se destainuie si le „vinde” informatii pretioase despre starea de spirit a concetatenilor si despre spaima si panica cetatii ei in fata ofensivei evreiesti. Asa se explica – prin starea de panica a regelui si mai marilor – cât de prompt a fost contraspionajul lor : erau terifiați , cu ochii in patru, sa nu treaca nici musca fara ca regele si secret service-ul sa stie imediat. 

Apoi femeia le cere sa ii fie crutata viata ei si familiei ei in schimbul serviciilor aduse spionilor evrei. 

Dupa ce primeste asigurarile ferme ale spionilor, ea le planuieste si organizeaza evadarea extrem de riscanta din cetate. Rahav este inteligenta, pragmatica, dovedeste un sange rece si o perspicacitate exceptionala in conditii de stres extrem –  trebuie sa ne inchipuim cam cat de panicati erau paznicii cetatii cand secret service-ul nu a reusit sa captureze spionii. Nu doar ca ii ajuta sa evadeze, dar le da si indicatii valoroase pentru succesul evadarii, ii direcționează și le dezvăluie un plan de acțiune de parca știa protocoalele de lucru ale contraspionajului țării ei. La despartire spionii si conspiratoarea stabilesc un cod secret prin care femeia urma sa-si salveze familia. Imediat cum au evadat ei , Rahav a și arborat codul salvării – atat de iminenta credea invazia lor . Capitolul se termina cu revenirea celor doi James Bond evrei in tabara lor raportand succesul misiunii spionajului evreisc : sunt total demoralizați , avem mâna liberă la cucerirea fortaretei.

Si nu e singura istorie din Biblie care se preteaza la scenariu de film reusit . Inca un exemplu : istoria loviturii de palat a printului Absalom impotriva tatalui sau, marele rege David. Incepand de la 2 Samuel 13 ne este prezentata samanta razboiului civil inceput de Absalom impotriva regelui, tatal sau : unul din fii lui David , Amnon, violeaza o sora vitrega a lui ,Tamar, fiica a lui David si ea. Absalom jura razbunare pentru incestul comis asupra sorei lui si ulterior se razbuna pe violator, apoi fuge de judecata care il astepta. In capitolul urmator se negociaza – printr-o stratagema abila a generalului Ioab  – revenirea in gratiile regelui a fugarului rebel. Intr-un final printul razbunator se intoarce si este gratiat si iertat. Drept rasplata , printul incepe o campanie masiva de manipulare si deturnare a simpatiei populare dintre regele David spre …sine – capitolul 15. Folosind mijloacele de manipulare si propaganda din epoca de dinainte de tipar,radio, tv si internet , printul uneltitor reuseste in final o lovitura de palat iar regele e nevoit sa fuga in exil, urmarit amenintator si hartuit de trupele trecute de partea rebeliunii. Si aici intra in actiune spionajul regelui David : in fata tradarii unui consilier extrem de eficient, Ahitofel al carui sfat atarna foarte greu, ajuns acum in tabara insurgentilor ( 2 Sam 15:31) , David activeaza o retea de spionaj cerandu-i lui Husai sa se infiltreze in tabara lui Absalom cu scopul de a-i furniza informatii despre planurile printului uzurpator si a anihila istetimea sfaturilor tradatorului Ahitofel. 

2 Samuel 15:32-37 Când Davíd a ajuns în vârf, unde s-a prosternat înaintea lui Dumnezeu, iată că Hușái, archéul, [a venit] înaintea lui cu haina sfâșiată și cu capul acoperit cu țărână.

 Davíd i-a zis: „Dacă treci cu mine, îmi vei fi o povară.

Dar dacă te vei întoarce în cetate și-i vei spune lui Absalóm: «Slujitorul tău sunt, rege; până acum am fost slujitorul tatălui tău; de acum sunt slujitorul tău», vei dejuca pentru mine sfatul lui Ahitófel.

Oare nu vor fi cu tine acolo Sadóc și Abiatár, preoții? Orice cuvânt vei auzi în casa regelui, fă-l cunoscut preoților Sadóc și Abiatár!

Iată, sunt acolo cu ei cei doi fii ai lor: Ahimáaț, [fiul] lui Sadóc, și Ionatán, [fiul] lui Abiatár! Trimiteți-mi prin ei orice cuvânt veți auzi!”.

Hușái, prietenul lui Davíd, a mers în cetate când Absalóm a intrat în Ierusalím.

Ce avem noi aici? Un alt consilier important al lui David , Husai, care se infiltreaza in tabara lui Absalom , simuland fidelitatea pentru printul rebel, doar pentru a-l spiona si a-l elimina punand astfel capat razboiului civil si insurectiei. Reteaua de spionaj urma sa functioneze pe filiera preotilor Sadoc si Abiatar si a fiilor lor . 

Sa mai spuna cineva ca Biblia este o carte de adormit copiii … 🙂

Despre Liviu
Crestin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: