Infernul „minimal”


Pentru mine, infernul este moartea veşnică şi e vorba, evident, de o pedeapsă. Dar eu pledez pentru un infern minimal . Dacă există persoane cărora, din cauza purtării lor trecute, li se va refuza fericirea veşnică, bănuiesc că la Judecată vor fi martorii fericirii celor aleşi, fericire la care ei nu au dreptul. Apoi, vor fi reduse la neant. Să admiţi că există, pentru aceste persoane, un loc al suferinţelor ar însemna că Dumnezeu nu ar triumfa, până la urmă, asupra răului . Suferinţa celor damnaţi ar fi tocmai aceea de a nu atinge fericirea de a trăi cu Dumnezeu. Această suferinţă îi va conduce la moarte, nu şi la o tortură veşnică. Când Isus vorbeşte de un foc „ce nu se stinge”, recurge la o meta­foră pentru a lăsa de înţeles că va exista într-adevăr o pedeapsă eternă după încheierea socotelilor lumeşti.

Jean  Delumeau in Andre-Comte Sponville – Cea mai frumoasa istorie a fericirii

Despre Liviu
Crestin.

4 Responses to Infernul „minimal”

  1. Tim Dubhy says:

    si totusi, Dumnezeu triumfa asupra raului, si prin faptul ca il pedepseste, dreptatea Lui si mania Lui fiind satisfacute, implinite….
    chiar Biblia spune de „chinuri vesnice”
    Apocalipsa 20:10
    Şi diavolul, care-i înşela, a fost aruncat în iazul de foc şi de pucioasă, unde este fiara şi prorocul mincinos. Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor.

    • Liviu says:

      Tim
      Da, Dumnezeu a triumfat asupra raului. Daca insa raul ar supravietui sub forma unui iad vesnic in care se parjolesc la rotisor pacatosii si demonii atunci in Univers ar mai fi o amintire si un loc care ar strica armonia fericirii mantuitilor. In sensul asta iadul inseamna doar un loc unde pacatosii isi primeasc pedeapsa vesnica : anihilarea intr-un final. Cheia talcuirii textului din Apocalipsa iti este deja oferita de citatul postat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.